Paula Nieto tanca la primera i emotiva jornada de l'Ofrena

El mantell de la Mare de Déu s’està teixint pels més de 100.000 fallers cridats a participar en l’acte més emotiu de les Falles

Més de 103.000 fallers desfilen des d'aquest divendres en l'Ofrena / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de març 2023 - 21:15 Actualitzat: 18 de març 2023 - 09:21

El somriure perenne de la fallera major infantil de València, Paula Nieto, no es va esborrar aquest divendres mentre feien aparició unes llàgrimes d'emoció a la seua arribada a l'Ofrena. Acompanyada de la seua cort d'honor, Paula va tancar la primera jornada d'aquest acte tan emblemàtic de les Falles, en el qual els fallers i falleres han inundat els carrers de València per a dur flors que formaran part del mantell de la patrona de la ciutat, la Mare de Déu dels Desemparats.

Així, la plaça de la Mare de Déu de València va rebre en aquesta primera jornada de l'acte les ofrenes florals de 380 comissions falleres a la Geperudeta, les quals ja estan donant forma al disseny. Aquest dissabte l'Ofrena es reprén amb la segona jornada a les 15:30, la qual tancarà la fallera major de València, Laura Mengó, amb la seua cort d'honor.

Són quilòmetres els que caminen algunes falles en aquestes jornades festives, però també religioses, per a demanar la benedicció de la patrona o per a donar-li les gràcies. Persones de totes les edats han passejat per davant de la Mare de Déu i l’emoció era evident, com és tradicional, en molts dels rostres d’aquells que caminen per devoció.

El mant floral és un treball minuciós que fan els vestidors, que des dels quinze metres d’altura de l’estructura de fusta han col·locat flors des de les 15:30 h d’aquest divendres. Aquest ha sigut el segon any que fan la seua tasca protegits per un arnés de seguretat.

Enguany l'Ofrena recupera un volum de fallers superior a les xifres del 2021, en plena pandèmia, quan el cens es va reduir a 88.685, però també supera els 99.756 de l'any anterior a la covid i els 94.136 del 2017. El Gremi d'Artesans Floristes de València espera que s'hi depositen entre 95.000 i 100.000 rams, ja que “la devoció a València és tal que, fins i tot, alguns fallers homes comencen a portar rams a la Mare de Déu”, van apuntar recentment des de l'entitat.

Una altra de les particularitats de l'Ofrena d'enguany és que el mantell, a diferència d'altres ocasions, serà quasi tot blanc, a excepció d'unes sanefes roges, i estarà compost per primera vegada també per margarides, a causa de la caiguda de la producció de clavells per les recents onades de fred.

Es va estudiar la possibilitat d'invertir els colors del mantell, és a dir, fer-lo en la seua majoria roig amb detalls blancs, però les comissions falleres ja havien fet els seus encàrrecs. Finalment, s'ha optat per combinar l'escàs clavell blanc amb una mena de margarida, l'euro, molt semblant a aquesta flor, ja que manca de botó central.

L'única conseqüència, expliquen els especialistes, és que probablement en uns dies es nota la diferència de tons en les flors blanques.

L'Ofrena es podrà veure aquest dissabte a través d'À Punt a partir de les 15:30 h.

També et pot interessar

stats