Elisa Badenes, una valenciana en l'Olimp del ballet

La ballarina valenciana, considerada una gran estrela internacional, actuarà el dia 22 en el Palau de les Arts, a València.

Elisa Badenes, una valenciana en l'Olimp del ballet

Poder veure actuar a Espanya la ballarina Elisa Badenes és quasi un luxe. La valenciana ja és reconeguda internacionalment com una de les renovadores generacionals de les grans figures del ballet. I és per això que es fa difícil que els compromisos professionals la porten a la seua terra.  Però, trencant les vacances, ha sigut possible veure ballar Elisa com a estrela convidada a les gales de l'IBStage (International Ballet Stage) de Barcelona. La bona notícia per als amants del ballet és que el pròxim dia 22 actuarà al Palau de les Arts de València.

L'última vegada que va vindre va ser al maig del 2016, com a ballarina convidada de la Companyia Nacional de Dansa, per protagonitzar Don Quixot. "Per a mi tornar a ballar a Espanya és molt bonic", ens diu Elisa Badenes en l'entrevista a À Punt Mèdia. "És poder tornar a ballar a casa i portar-hi tot el que he aprés fora en aquests anys, en l'estranger". El reconeixement internacional li ompli l'agenda professional de compromisos que deixen fora els escenaris espanyols. "En cada lloc s'interessen per coses diferents. Quan a la gent li interessa molt el ballet  i respecta molt l'art, li apeteix conéixer els ballarins, els apeteix saber qui son, què fan, i això és molt important, i jo crec que a Espanya no s'ha arribat a aquest nivell de valoració i respecte pel ballet", es queixa Elisa Badenes.

La valenciana és una altra de les ballarines que ve de l'exigent món de la gimnàstica rítmica, i que va trobar en el ballet la seua expressió artística. Va estudiar al Conservatori Professional de Dansa de València i el 2008 es graduà en l'escola del Royal Ballet de Londres, amb només 17 anys. A pesar del prestigi de la companyia londinenca, va estimar-se més apostar per provar sort en altres escenaris, i el 2009 entra com a aprenent en el Ballet de Stuttgart, on en huit ays s'ha convertit en primera ballarina "Sí, vaig entrar molt jove, amb 17 anys, i he corregut molt, he fet l'esprint a Stuttgart. Allí consideren molt els ballarins, els seus orígens, el treball, respecten molt el ballet. De fet, arribes a l'aeroport i veus els anuncis perquè vages a veure el Ballet. És un reclam turístic, i això a Espanya no passa. A mi m'ha oferit molt, especialment en repertoris, perquè tens des de clàssic pur, amb les coreogràfies de John Cranko fins al més modern", assenyala la valenciana.

Elisa Badenes ja forma part d'aquest xicotet i selecte grup de ballarines i ballarins espanyols que triomfa fora de casa i que, de moment, no es planteja tornar. "Encara necessite ampliar-me com a ballarina, omplir-me com a ballarina en l'estranger, perquè m'estan donant moltíssim, però no dic que no tornaré a Espanya. Vull formar-me també, formar-me molt més, vull aprendre molt més, tindre més experiències i, després, poder compartir-ho amb la gent d'Espanya", explica Elisa.

Tot i això, confessa que, allà a on va, es mostra molt orgullosa de ser valenciana. "I quan interprete el Don Quixot sempre agafe el ventall, i m'hi faig aire amb molta gràcia, perquè el públic no s'oblide que Espanya és un lloc on la cultura i l'art són molt característics i que hem de potenciar".

També et pot interessar