Artistes falleres: sempre presents als tallers però poques signen falla

Enguany es produirà una fita històrica: per primera vegada dos dones compartiran una mateixa plaça. A la falla Castielfabib de València Reyes Pe signa la falla infantil i Anna Ruiz la falla gran

Les dones han estat sempre presents als tallers fallers, però molt poques hi són propietàries / À Punt NTC

Amb la Plantà de les Falles ja en marxa, aquest 8 de març la mirada es posa obligatòriament en la presència de la dona als tallers fallers. Històricament han estat presents, cosint la roba dels ninots quan encara anaven vestits amb tela, han empaperat, han gestionat recursos però sempre a l'ombra de l'artista.

Reyes Pe és una de les creatives que treballa en el món de les falles des de 2018, quan va col·laborar amb Miguel H per fer la Falla Municipal infantil de València.

Des d'aleshores no ha deixat este sector creatiu i enguany plantarà la falla infantil de la comissió Castielfabib. De fet en eixa comissió serà la primera vegada que vorem en la història dos dones plantar en una mateixa plaça. Reyes Pe encarregada de la falla infantil i Anna Ruiz la falla gran. Una fita històrica que denota la falta de dones que regenten i signen falles. "És un món d’homes, hem crescut veient això i tal vegada ens han faltat referents", ha reflexionat la jove. 

Teodora Chichanova és altra jove que ha fet un pas avant i comparteix taller faller a Massamagrell amb altres artistes. Després d’acabar el batxillerat artístic a la seua Bulgària natal, a València es va traure el títol superior d'artista fallera. Es va donar d'alta d'autònoma, es va agremiar, va llogar un local per a treballar però reconeix que no totes les companyes donen el pas de signar falla. "Són poques les que estan al Gremi i signen falles, tot i que entres en qualsevol taller i sí que hi ha dones", ha manifestat. Enguany Chichanova plantarà quatre falles a València, Quart de Poblet i Albal.

Ambdues artistes fan falles infantils, pocs noms propis fan falles grans, menys encara en la categoria d'or, la Secció Especial. "M'interessa fer falles per a gent menuda perquè quan siguen grans hauran vist altre tipus de falles i a una dona fent falles, i ho tindran normalitzat. Mola educar a la infància perquè les xiquetes i xiquets creixeran veient altres coses. Però falles grans també m'agradaria fer. També tinc coses a dir a la gent major", ha explicat Pe. 

També et pot interessar

stats