Les dones no disparen mascletaes ni castells

El món de la pirotècnia continua sent territori dels homes ja que només Reyes Martí i María José Lora dominen tot el procés de la pólvora.

Josefina Caballer al taller en una fotografia de 1955 cedida per la família

Reyes, María José, Núria i Isabel formen part juntament amb les tres germanes Zarzoso, d´Altura, de la curta nòmina de dones al capdavant d´una pirotècnia. A totes elles, la faena els ve per via familiar. Coincideixen que disparar en Falles sempre suma, tot i que els pressupostos siguen ajustats. Per a Isabel Benavent, 'el sector no està per a tirar coets . A pesar que és un esforç molt gran i representa moltes hores de faena, és un aparador immillorable. La publicitat, quan tot ix bé, és essencial i omplir la plaça no té preu'. Per a Núria Martí, 'si no dispares a la plaça de l´Ajuntament de València és com si no fores coeter, com si no existires'.

María José Lora també ho veu com una oportunitat d´or per a promocionar-se. Enguany, dispararà el dia 8 amb les tres dones del seu equip. Vol que aquesta imatge, la de 4 dones juntes en un món d´homes, siga un símbol de les conquestes que encara queden per assolir. 'Si no disparàrem, no hi hauria poder de convocatòria. És la nostra manera de fer soroll'.

Per a Reyes Martí sempre és un orgull disparar en Falles. Enguany, a més, 'un gran repte i una responsabilitat que ha arribat abans del que jo pensava'. Després d´anys de disparar el dia 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, l´any passat va entrar en la setmana gran i enguany escriurà una nova pàgina en la història de les Falles i de la dona.

La Nit del Foc serà 100% de fabricació pròpia. Al taller treballen a estall. Seran 18 minuts de llum, so i pólvora i 'hi haurà moltes palmeres'. Al voltant de 20 persones, amb Reyes al capdavant, treballaran al llit vell del Túria. L´endemà, sense un minut de respir, la pirotècnica té una cita a la plaça de l´Ajuntament. Toca disparar la mascletà de Sant Josep, la que tanca el cicle de la festa, la més preada per als mestres coeters. Reyes Martí, dona pirotècnica, acompanyarà en la història a Josefina Caballer. I qui sap si, més prompte que tard, María José, la nétes hi acompanyarà.

També et pot interessar

stats