Dol en el món polític i cultural per la mort de Joan Genovés

L'artista valencià, un dels noms clau de la plàstica espanyola, ha mort als 89 anys d'edat.

Imatge de portada: Joan Genovés al Museu Pati Herrerià de Valladolid l'any 2018

L'artista Joan Genovés ha mort aquesta matinada al seu domicili a Madrid, als 89 anys. Considerat com un dels noms claus de la plàstica espanyola des de la transició, continuava en actiu.

Genovés va nàixer a València, l'any 1930, i es va formar artísticament a l'Escola de Belles Arts de la ciutat. Al llarg de la seua trajectòria, de més de cinc dècades, va pintar multitud de quadres, el més famós, L'abraçada (1976), una peça que es guarda al Museu Reina Sofia i que va servir d'imatge d'un cartell d'Amnistia Internacional i com a base per a l'escultura que homenatja als advocats assassinats un any després al carrer d'Atocha de Madrid. Genovés va integrar diverses col·lectius artístics, com el grup Parpalló.

El treball de Genovés es va caracteritzar, inicialment, per la denúncia contra el règim franquista i després es va anar movent cap al retrat del conjunt de la societat en llenços cinematogràfics.

Una de les exposicions més recents de l'artista va tindre lloc a Gijón al llarg de 2019. Actualment, treballava en les obres que anaven a formar part d'una exposició a la galeria Malborough de Madrid. Entre les seues últimes aparicions públiques hi ha la del desembre passat, quan va rebre la medalla de les Arts de Sant Carles, que li va atorgar la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València.

El món de la política i la cultura lamenta la mort del pintor

Les reaccions de condol no s'han fet esperar. L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ha lamentat la mort del pintor, autor entre altres obres de L'abraçada, símbol de la transició i caracteritzat pel seu realisme social i els seus quadres de multituds. El museu també ha recordat que Genovés va creure en el valor transformador de l'art.

“Ens ha deixat el pintor Juan Genovés, un valencià universal. La seua obra ens fa reflexionar sobre l'individu i el poder de la col·lectivitat. Alta Distinció de la Generalitat en 2016, és autor d'un 'Abraç' ara més important que mai. Mirar-lo és aprendre cada dia. DEP, Juan”, ha piulat el cap del Consell Ximo Puig a twitter.

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha valorat la figura de l'artista, com un “referent” i com un artista “compromés amb el seu poble i la seua història”, a qui la Generalitat va distingir el 2016. “El poble valencià està una miqueta més orfe”, ha lamentat.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha lamentat, a través del compte de Twitter, la mort “d'un dels grans artistes” del país. I el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha valorat el compromís del pintor contra el franquisme i per la democràcia.

També Amnistia Internacional ha expressat el condol per la pèrduda d'“un dels grans, persona d'enorme humanitat, lluitador etern contra la injustícia i gran amic i impulsor d'Amnistia Internacional”.

També et pot interessar

stats