El documental 'Negar la pau', millor producció de no-ficció en dos festivals de l'Índia

Esta producció associada d’À Punt i InfoTV sobre la fossa comuna 126 del cementeri de Paterna ha rebut tres premis al país asiàtic

'Negar la pau' se centra en la història darrere de la fossa comuna 126 del cementeri de Paterna
'Negar la pau' se centra en la història al darrere de la fossa comuna 126 del cementeri de Paterna / À Punt NTC

El documental Negar la pau, una producció associada d'À Punt i InfoTV i dirigida per Óskar Navarro i Sergi Tarín, ha sigut premiada en dos festivals internacionals de cinema de l'Índia. En el Rani Durgavati, que se celebra a Jabalpur, Negar la pau ha guanyat els guardons a la millor pel·lícula de no-ficció i a la millor direcció de fotografia, de José Manuel Casamayor. En un altre festival, l'Arjuntala International Film Festival, el premi que ha rebut ha sigut el de millor documental internacional.

Este film tracta l'episodi històric dels afusellaments de més de 2.000 persones a Paterna durant els primers anys de la postguerra. Les històries d'algunes d'estes víctimes ixen a la llum de la mà de les famílies que, sense odi ni afany de venjança, no han parat fins a aconseguir que foren exhumades de les fosses comunes on van ser amagades. 19 dels prop de 200 cossos extrets ja han sigut identificats gràcies a l’ADN dels descendents.

El jurat de l'Arjuntala International Film Festival ha considerat que "Negar la pau és una exploració profunda i emotiva d'un capítol fosc de la història, tret a la llum amb sensibilitat i respecte. Els autors entrellacen l'antropologia forense amb les històries humanes de les famílies de les víctimes, per a assegurar-se que les seues veus, llargament silenciades, s'escoltaran per fi".

Esta història de memòria històrica es va estrenar en À Punt el passat 23 d’octubre i està disponible en línia. Va ser finançada per la Conselleria de Participació, responsable també dels treballs d’exhumació.

També et pot interessar

stats