La directora benircarlanda Marta Romero, nominada als Gaudí pel seu primer curt

La cineasta reivindica el paper de les dones en el cinema i considera que hauria d’haver-hi més dones nominades a premis

La directora de Benicarló Marta Romero està nominada als Premis Gaudí pel seu primer curt, 'Facunda' / À Punt NTC

La realitzadora de Benicarló Marta Romero està entre les nominades als Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, amb el seu curt Facunda: una història molt personal que parla d'arrels i de genealogia femenina. 

Marta Romero i el seu equip es traslladaren a casa de la protagonista per a aconseguir reflectir la quotidianitat de Facunda, però no s’esperaven rebre un boicot constant de la dona. Aquesta realitzadora de Benicarló considera que la gràcia del seu primer curtmetratge radica precisament en aquest boicot.

Siga com siga, el seu treball s’ha vist recompensat amb una nominació als Premis Gaudí, que l’ha omplida de felicitat perquè –assegura a À Punt NTC–, “tot ha sigut casualitat”.

Marta Romero forma part d’un nou planter de cineastes que reivindica el paper de les professionals davant i darrere de la pantalla i, de fet, pensa que hauria d’haver-hi més dones nominades perquè, malgrat que cada vegada són més les dones que treballen en el sector, encara “queda molta faena”.

Mentre espera a saber si Facunda s’endurà el guardó català, prepara el projecte següent: una pel·lícula dedicada a la seua àvia Tini, a qui ha filmat durant dotze anys mentre, colpejada per l’Alzheimer, anava oblidant a poc a poc. Unes gravacions dures, reconeix la realitzadora, però que li serveixen per a quedar-se amb les coses que s’han quedat en compte de quedar-se amb les que se n'han anat. 

El seu avi, Paco, també té un paper important en la pel·lícula, ja que durant tot els anys de malaltia de Trini no es va separar del seu lloc i la va cuidar fins al final, en el que per a Marta és “una història de la voluntat de l’amor”. Un reivindicació de l'amor incondicional i la genealogia familiar que la seua òpera prima ajudarà a no oblidar.

També et pot interessar

stats