La dimissió en bloc del consell assessor de l’IVAM agreuja la crisi per l’eixida de l’actual director

L’òrgan denuncia “decisions polítiques unilaterals” per a no renovar García Cortés i Cultura nega haver-ne plantejat el cessament.

Façana de l'IVAM

Els membres del consell assessor de l’IVAM han presentat la dimissió de manera unànime després que la Conselleria de Cultura haja decidit no renovar al capdavant del museu l’actual director, José Miguel García Cortés, i convocar un concurs per a cobrir la vacant.

Una maniobra que el fins ara director va encaixar amb incredulitat, com va denunciar en una entrevista en Les notícies del matí el passat 22 de maig. Cortés apunta que hi ha motius polítics darrere de la no renovació, ja que el contracte vencia al setembre i tenia possibilitat de prorrogar-se dues vegades més.

Ara, la dimissió en bloc del consell assessor de l’IVAM com a resposta a aquesta decisió de Cultura agreuja el cisma obert al museu. Els integrants de l’òrgan, Lola Jiménez Blanco, Pedro Azara, David Pérez i Álvaro Pons han remés un escrit aquest dilluns a la Conselleria en què anuncien que fan un pas arrere per "decisions polítiques unilaterals".

En l'escrit, que ha fet públic el mateix García Cortés, consideren que el procés per a substituir el director vulnera el codi de bones pràctiques de la cultura valenciana, però també el d'àmbit estatal i el codi deontològic del Consell Internacional de Museus. Segons denuncien, Cultura ha anunciat l'eixida del fins ara director abans de passar pel consell rector que havia de reunir-se aquesta mateixa setmana.

García Cortés lamenta "profundament" les dimissions i assegura que el museu s'hauria estalviat el que qualifica de "dolorós procés" si s'haguera "evitat caure en actituds impositives i s'haguera comptat amb tots els sectors".

Cultura nega cap destitució

La Conselleria d'Educació i Cultura no ha tardat a contestar la cascada de dimissions i ha negat en un comunicat haver plantejat la destitució de García Cortés perquè el contracte estava vigent fins al setembre del 2020. També ha assegurat que no ha executat res al marge del Consell Rector, el màxim òrgan de govern de l'IVAM. El departament encapçalat per Vicent Marzà indica, de fet, que es va traslladar a tots els membres d'aquest òrgan “quin és el procediment que s'ha de seguir de manera escrupolosa marcat en la llei de l'IVAM per a la direcció del centre una vegada vença l'actual contracte”.

Cultura lamenta la dimissió dels integrants del consell assessor i “respecta la decisió”, assegura, a pesar que “els arguments donats no corresponen a la realitat: ni es destitueix la direcció ni s'incompleix el codi de bones pràctiques en la cultura valenciana. Més promte al contrari: es compleix escrupolosament”, ha insistit.

També et pot interessar

stats