‘El dibuixat’ de Paco Roca viatja de les parets de l’IVAM al paper

L'artista trasllada al format habitual del còmic aquesta història sobre la creació sense renunciar a l’experimentació narrativa de l’exposició 

'El dibuixat', de Paco Roca, ara en paper

El dibuixant Paco Roca ha presentat al centre cultural La Nau de València ‘El dibuixat’,  el seu últim treball, una adaptació de l’exposició que el 2019 va pensar per a les sales de l’Institut Valencià d’Art Modern i que ara ha traslladat al paper.

L’artista valencià explora les possibilitats narratives del còmic per a parlar del creador i la seua creació amb aquesta obra amb un transfons filosòfic complex, però que per a Roca té “mil lectures possibles”, des de les més terrenals a les més espirituals. 

L’autor confesa a À Punt NTC que es va quedar "amb l’espina clavada que només la gent que haguera vist l’exposició s’emportaria la idea del que va ser 'El dibuixat'". Ara, aquest projecte que entra en l’ànima de la creació mateixa viurà en les fulles d’un llibre, però no serà, tal com explica ell mateix, un "còmic típic".

'El dibuixat' de Paco Roca
'El dibuixat' de Paco Roca / Ana Escobar (Efe)

Roca es va adonar que no podia bolcar mil·limètricament el que havia creat per a l’exposició perquè haguera sigut com "mutilar el llenguatge". De la mateixa manera que "El dibuixat" traspassava les parets de l’IVAM, ara transcendeix el full del llibre, exploració noves línies narratives en què en cap moment intervé la paraula. 

"A falta de textos és el lector qui li atorga un sentit i una poesia" explica Roca, "si tens uns textos ho fas com massa evident, i més quan és una cosa filosòfica". 

Amb una de les seues trames menys convencionals, Roca reflexiona sobre un home inacabat que, com diu ell, "potser és una peça d'un tauler que algú està movent".

També et pot interessar

stats