Dia del Llibre Valencià, una jornada per a reivindicar la literatura en la nostra llengua

La lectura del ‘Tirant’ i els premis als millors llibres marquen la commemoració del 529 aniversari de la novel·la de Joanot Martorell

Algunes de les publicacions guardonades per la Conselleria de Cultura
Algunes de les publicacions guardonades per la Conselleria de Cultura / Conselleria de Cultura

Una conferència sobre el compromís social dels llibres al llarg de la història a Castelló o l’exposició pública a la biblioteca d’Història de la Universitat de València d’un dels tres únics originals del Tirant lo Blanc són algunes de les activitats programades per a celebrar, aquest dimecres, el Dia del Llibre Valencià.

La data, aquest 20 de novembre, no és aleatòria. Fa 529 anys que es publicava la novel·la de cavalleries de Joanot Martorell, convertida en emblema del segle d’or valencià, el Tirant lo Blanc. Per aquest motiu, des de l’any 2000 la Generalitat va establir la celebració del Dia del Llibre Valencià amb activitats per tot el territori.

Una d’aquestes, que tindrà lloc a la Universitat Jaume I de Castelló, serà la conferència que oferirà l’historiador Vicent Baydal amb el títol “Els llibres i el compromís social”, a les 13:00 hores. Abans, s’ha programat una activitat de passallibres i es presentaran els nous llibres en valencià que ha adquirit la institució acadèmica.

La Universitat de València, en canvi, centrarà les activitats commemoratives del dia dels llibres en la nostra llengua amb una lectura continuada del Tirant lo Blanc, en la qual està previst que participen més d’un centenar de lectors. La jornada també servirà per a exposar l’incunable que va llegar Giner de Perellós, marqués de Dosaigües, i que és un dels tres únics originals que es conserven al món.

‘Electroshock. Edición integral’, la millor publicació de 2018

En el capítol de reconeixements, la Conselleria de Cultura aprofitarà el dia del Llibre Valencià per a premiar els llibres millor editats el 2018 i a les llibreries que han destacat per la seua trajectòria o innovació el 2019 en un acte al monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana. En aquest sentit, el llibre millor editat és Electroshock. Edición integral de l’editorial Barlin Project.

En la categoria de llibre millor il·lustrat s’han concedit dos premis ex aequo: a Germans de Bromera i Al país de l’olivera de Sembra Llibres, mentre que el premi al còmic millor editat ha igut per a Panteras Negras de Desfiladero Ediciones. Per últim, el llibre infantil millor editat és Abecedario en verso del ratón diverso de Malian Editora, i el llibre juvenil millor editat es Por o fugirem d’Andana Editorial. El jurat ha tingut en compte per a l’elecció dels llibres premiats la coherència entre el contingut i l’aspecte formal, la qualitat i innovació de l’edició i l’impacte en el panorama editorial valencià.

Respecte a les llibreries, el premi a la trajectòria ha recaigut en la Llibreria La Moixeranga de Paiporta i el premi a la més innovadora en Detroit Llibres d’Alcoi.

També et pot interessar

stats