Deu restaurants de la Comunitat Valenciana s’estrenen amb un Sol de la Guia Repsol

Les dones premiades amb aquest reconeixement, responsables del menú posterior a la Gala

Imatge dels guardonats en els Sol Guia Repsol 2023
Imatge dels guardonats en els Sol Guia Repsol 2023 / Guia Repsol
27 de febrer 2023 - 20:01

Fins a deu restaurants ubicats a la Comunitat Valenciana han sigut guardonats aquest dilluns amb el seu primer Sol Guia Repsol, un premi que fa valdre la trajectòria, el talent i la qualitat culinària dels millors establiments d’alta cuina del país. Es tracta de la Casa Bernardi de Benissa (Marina Alta); Hogar del Pescador, a la Vila Joiosa (Marina Baixa); Lula by Aurora Torres ubicat a Los Montesinos (Baix Segura); Espacio Montoro d’Alacant; i sis restaurants de la ciutat de València: Fierro, Fraula, Nozomi Sushi Bar, Samsha, Señuelo i Tavella. 

Amb les noves incorporacions, sumem 58 restaurants amb un premi de la Guia Repsol: quatre amb Tres Sols, 18 amb Dos Sols i 36 més amb el premi Un Sol. D’aquesta manera, el nostre territori es posiciona com el cinqué amb majors negocis premiats, per darrere d’Andalusia (amb 65); el País Basc (amb 68); Madrid (amb 98) i Catalunya (amb 105). 

“L'aposta de cuiners que tornen al poble dinamitzant l'entorn, la cuina que crepita embolicada en el fum de les brases i l'amor entre fogons són algunes de les tendències que reflecteix el nou llistat de Sols Guia Repsol 2023”, segons ha assegurat l’organització en un comunicat. 

“El talent en les cuines espanyoles ha superat enguany totes les expectatives”, segons els responsables de l’esdeveniment. Les noves obertures en pobles i ciutats, les sales plenes de comensals i les llargues llistes d'espera “que abans eren exclusives dels tres sols Guia Repsol, ara s'han generalitzat”, el que “constata l'excel·lent moment que viu la gastronomia nacional” segons el seu president, Antonio Brufau.

En total, s’han atorgat 101 premis: dos nous Tres Sols, 18 premis Dos Sols i 81 restaurants amb Un Sol. Els guardons Tres Sols han recaigut en un restaurant d’Almansa i altre a Madrid. Els premis Dos Sols han sigut per a 18 restaurants repartits entre Galícia, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid, País Basc, Andalusia, Castella-la Manxa, les Illes Balears i les Canàries. A més, dos restaurants han rebut un Sol d’Honor: Hilario Arbelaitz de Zuberoa, al País Basc i Abraham García de Viridiana, a Madrid. 

A banda, s’ha atorgat un premi Sol Sostenible Aliments d’Espanya 2023 a aquells negocis que han destacat per la seua lluita contra el canvi climàtic i l'ús responsable del producte. Entre els quatre premiats es troba el restaurant La Finca, portador d’un Dos Sols, situat a Elx (Baix Vinalopó). 

El lliurament, celebrat aquest dilluns a la vesprada a l'Auditori de la Diputació d'Alacant amb el lema "La cuina ens ompli", ha tingut la presència del president de Repsol, Antonio Brufau; el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón i l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala. La presentadora Silvia Abril, conductora de la gala, ha muntat un restaurant en l'escenari perquè els cuiners i cuineres guardonades canviaren els seus papers per un dia i es convertiren en els clients.

Puig ha destacat que “la gastronomia és un bé comú, que concentra la cultura, els costums i el saber d'un territori” i ha apostat per difondre “els trets identitaris de la gastronomia mediterrània, basada en el paisatge, la sostenibilitat, la qualitat del producte i la tradició”.

Al seu torn, Mazón ha indicat que “la gastronomia alacantina, i la de tota la Comunitat Valenciana, està travessant un moment dolç” i reconegut el “talent” que ix de les cuines i dels professionals de sala. Per la seua part, Barcala ha destacat “l'honor que suposa acollir el lliurament dels Sols Guia Repsol i rebre a la ciutat als millors cuiners d'Espanya”. 

Un menú elaborat només per dones

Com a fi de festa, Guia Repsol ha reunit les cuineres amb Sols de la Comunitat Valenciana per a realitzar el menú posterior a la Gala. “Aquesta Comunitat destaca per acollir la concentració més gran femenina de Sols Guia Repsol de tota Espanya” han assegurat des de la direcció. És la primera vegada que en una gala de premis gastronòmics se serveix un menú elaborat íntegrament per cuineres d’èxit. A més, una dotzena d'enòlogues alacantines han acompanyat el menú amb els seus vins d'Alacant DOP.

També et pot interessar

stats