Descobreixen milers de monedes romanes i gemmes al jaciment més gran del nord d'Itàlia

Entre els objectes trobats hi ha una moneda de plata del 97 aC, que demostraria que Claterna va ser una ciutat de certa importància 

Àrea arqueològica de Claterna
Àrea arqueològica de Claterna / Micol Santi (Google Maps)

Les excavacions en el jaciment de la vella ciutat romana de Claterna (Emília-Romanya, al nord d’Itàlia) han permés recuperar unes 3.000 monedes i desenes de pedres precioses, així com escultures i mosaics, segons ha anunciat en un comunicat l’equip arqueològic al càrrec de les excavacions. Entre els tresors desenterrats hi ha un quinari —una rara moneda de plata de l'era republicana que equivalia a mig denari— datat l'any 97 aC. 

Claterna és l'àrea arqueològica no estratificada més gran del nord i, per la importància i la quantitat dels vestigis fins ara recuperats, “probablement és una Pompeia del nord”, ha explicat la secretària d'Estat italiana de Cultura, Lucia Borgonzoni.

En excavar en una àrea de díhuit hectàrees, una desena part del total del jaciment de Claterna, prop de l'actual ciutat de Bolonya, han trobat fragments de marbre acolorit, inscripcions, unes tres mil monedes i gemmes oferides als déus.

Excavacions arqueològiques de Claterna
Excavacions arqueològiques de Claterna / Tommaso Zanotti (Google Maps)

Així mateix, la investigació ha trobat diverses instal·lacions com un teatre, després de traure a la llum els últims anys les restes del fòrum, d'alguns carrers i de domus o cases amb mosaics i termes. La trobada del quinari és un fet estrany. De fet el van encunyar només en breus períodes fa dos mil·lennis, com al començament del segle I aC. El fet d'haver-lo trobat en un corredor de l'antic teatre, confirmaria la datació de l'edifici.

A més, el descobriment d’aquesta moneda demostraria que Claterna no sols va ser una xicoteta colònia de Roma en els confins de la península Itàlica, sinó una ciutat d'una certa importància per posseir un teatre com aquest. “Les últimes descobertes demostren que Claterna era molt més que una ciutat de pas, era un centre de comerç amb contactes directes amb Roma", ha assenyalat Borgonzoni.

El descobriment no ha fet més que augmentar les expectatives sobre aquest jaciment, atés que encara falta molt per excavar a Claterna, perquè gran part encara està per descobrir, tal com ha indicat la superintendenta de Bolonya, Francesca Tomba. De fet, durant l’anunci de les troballes, Borgonzoni ha promés noves inversions per a valorar-lo.

Excavacions arqueològiques de Claterna
Excavacions arqueològiques de Claterna / Alfonso Dimartino (Google Maps)

També et pot interessar

stats