Descoberta una vila romana sota una torre islàmica a la platja de Guardamar del Segura

El jaciment trobat al municipi del Baix Segura abasta una gran extensió de restes disperses pel conjunt dunar litoral.

El jaciment abasta una gran extensió de restes disperses pel conjunt dunar litoral
El jaciment abasta una gran extensió de restes disperses pel conjunt dunar litoral / Universitat d'Alacant

Arqueòlegs i experts de la Universitat d'Alacant i dels ajuntaments de Guardamar del Segura i d'Elx han descobert una vila romana davall d'una torre islàmica excavada a la platja d'aquest municipi del Baix Segura. El jaciment abasta una gran extensió de restes disperses pel conjunt dunar litoral, amb una àmplia seqüència d'ocupació que es remunta a època romana i arriba a l'època islàmica.

El projecte arqueològic té com a objectiu la investigació científica (arqueològica i constructiva), la consolidació, la millora de l'entorn ambiental i la museïtzació de les restes arqueològiques que conformen el conjunt i que van ser documentades, de manera parcial, pel Museu Arqueològic de Guardamar (MAG), el 1998 i 2004. I l'última novetat ha sigut la troballa de la vil·la romana davall d'una torre islàmica.

Durant els treballs s'han localitzat almenys dos nuclis del que degué ser un conjunt més extens, distanciats entre si uns 300 metres: el Montcaio pròpiament dit, on s'han documentat dues fases d'ocupació d'un assentament romà amb dos moments constructius diferents (segles I-IV i V-VI), a més d'una xicoteta mesquita superposada, semblant a les trobades en la ràbita califal de Guardamar; i el BIC de la Torre del Descarregador en el qual es va documentar part d'una sòlida estructura de tàpia.

Aquests nous treballs, a més de documentar la planta completa de l'estructura medieval i confirmar la seua cronologia (finals del segle X-mitjans de l'XI), han permés “documentar en extensió una fase romana per davall, semblant a la ja documentada sota la mesquita del Montcaio”.

Segons ha explicat la catedràtica de la UA Sonia Gutiérrez, “en l'estat actual dels nostres coneixements i en espera de continuar els treballs en els dos sectors del jaciment, podem afirmar que a la platja del Montcaio degué existir una vila rústica romana, possiblement d'estructura dispersa, de la qual s'han documentat dues fases d'ús productiu (altimperial i baiximperial) en la zona del Montcaio, amb un probable espai residencial de tipologia baiximperial en el Descarregador”.

També et pot interessar

stats