Dénia enceta les Falles amb la Crida: consulta tota l’activitat fallera del municipi

La Nit d’Albades, els tirs de les carcasses anunciadores o l’Ofrena a la Mare de Déu marquen l’agenda fins al 19 de març

Imatge d'un dels monuments grans de Dénia de les Falles 2022
Imatge d'un dels monuments grans de Dénia de les Falles 2022 / Ajuntament de Dénia

Encara que les fogueres són les principals festes dels municipis alacantins, a les comarques del sud també viuen les Falles, i Dénia, capital de la Marina Alta, és un dels millors exemples. Les onze comissions falleres ja ho tenen tot preparat per a les Falles 2023, les primeres sense cap classe de restriccions des que arribara la covid.

Si vols experimentar les falles a Dénia, aquesta és l’agenda amb els actes principals:

Dissabte, 25 de febrer

Les Falleres Majors de Dénia, Aida Gavilà Gómez i Noa Dacosta Mud, viuran un dels dies més emocionants aquest dissabte amb la Crida, que es farà a les 20:00 a la plaça de la Constitució, després de recórrer els carrers del municipi amb la cercavila.

A les 21:30 se celebrarà el sopar de germanor a la carpa de Torrecremada, on es lliuraran els premis a millor ban faller, millors presentacions falleres, millors aparadors, millors presentadors, millors mantenidors, Ninot Indultat Infantil i Ninot Indultat.

Del dimecres 1 al dimarts 14 de març

Cada dia a les 14: 00 hores es farà el tir de carcasses anunciadores.

Dissabte, 12 de març

Serà l’últim dia per a visitar l'Exposició de l'Ninot a la Casa de la Marquesa. Es podrà veure de dimarts a dissabte de 10:30 a 13:00 i de 16:00 a 19:00, i els diumenges de 10:30 a 13:00, amb entrada lliure. 

Dimarts, 14 de març

A les 20: 00 hores serà la primera Nit d'Albades a les falleres majors de Dénia.

Un dels monuments de les Falles 2022 de Dénia
Un dels monuments de les Falles 2022 de Dénia / Ajuntament de Dénia

Dimecres, 15 de març

La jornada la protagonitza la segona Nit d’Albades, que també serà a les 20:00 hores. Però no serà l’única activitat del dia, ja que a les 10:00 les demarcacions falleres gaudiran d’un gran esmorzar conjunt.

A les 14:00, a banda del tir de carcasses anunciadores, es prepararà un dinar de la plantà als barris fallers.

Dijous, 16 de març

El dijous es presenta com un dia molt complet per a la comunitat fallera deniera. A les 8:00 del matí començarà la plantà dels monuments fallers en els diferents districtes de la ciutat i es repetirà a les 10:00 l’esmorzar en tots els districtes fallers.

Més tard, a les 12:30 es farà la plantà de la falla de la Junta Local Fallera a la plaça del Consell. Després del tir de carcasses es farà de nou un dinar, i a les 17:00 els més menuts gaudiran d’allò més en la xocolatada que ofereixen les falleres majors, amb coca maría, també a la plaça del Consell.

La següent cita culinaria serà a les 21:00, amb el sopar de la plantà, i una hora després es dispararan els coets anunciadors de la Nit de la Plantà.

Divendres, 17 de març

La despertà marcarà a les 7:00 del matí la programació fallera. Un dia de germanor on la comunitat fallera es concentrarà a la plaça de l’Ajuntament a les 10:45 i al carrer Patricio Ferrándiz a les 18:15 per a homenatjar les falleres majors de totes les comissions de Dénia.

A la 13:00 i a les 20:30 es lliuraran a més els premis infantils i els premis de les falles grans respectivament a l’Ajuntament. La nit acabarà amb revetlles en els districtes fallers, que arrancaran a les 23:00.

Dissabte, 18 de març

El dissabte continuarà d’una manera molt semblant al divendres, amb més actes d’homenatge a falleres majors a partir de les 11:30 hores. A les 14:00 els assistents podran vibrar amb mascletaes en els districtes fallers, i podran repetir a les 20:30 amb una a la plaça Jaume I. Les revetlles tornaran a les 23:00.

Diumenge, 19 de març 

El Dia de Sant Josep estarà marcat per l’Ofrena de flors en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, amb un itinerari que començarà al carrer Marqués de Campo, i continuarà pel carrer Diana, Magallanes i acabarà a la plaça del Convent.

A les 14:30 hi haurà noves mascletaes als districtes fallers, però no serà fins a les 20:00 que Dénia viurà el colofó de les festes amb la Cremà. La primera a convertir-se en cendres serà la de la Junta Local Fallera, i li seguiran a les 20:30 les falles infantils, a les 22:30 les falles grans de la secció primera i cap a les 00:30 les falles grans de la secció especial.

També et pot interessar

stats