Demanen que el 2 d’agost siga declarat el Dia de la Dansa Valenciana en honor a Francisco Miralles

El coreògraf valencià, de fama internacional, va portar la dansa tradicional valenciana allà on va anar

Demanen que el 2 d’agost siga declarat el Dia de la Dansa Tradicional Valenciana en honor a Francisco Miralles

Aquest dilluns, 2 d’agost, fa 150 anys del naixement de Francisco Miralles, un ballarí i coreògraf valencià de fama internacional que va portar la dansa tradicional valenciana allà on va anar. Aquesta devoció a les seues arrels ha fet que més de 200 grups de ball demanen que aquest dia siga declarat el Dia de la Dansa Tradicional Valenciana.

Diuen que Francisco Miralles, que va nàixer al carrer de Sagunt de València, destacava per la seua virtuositat des de ben jove. Les danses valencianes són el seu primer contacte amb el món de la dansa i amb setze anys va arribar a organitzar els balls populars per a la recepció de la reina Maria Cristina a València el 1888. Però a Miralles l'esperaven els grans escenaris internacionals, de Barcelona a l'Òpera de París, i després Rússia, on estaven les grans companyies de ball. Fins i tot va ser conegut com "el ballarí dels tsars".

Francisco Miralles va ser conegut com el 'ballarí dels tsars'
Francisco Miralles va ser conegut com el 'ballarí dels tsars' / Rosario Rodríguez

La seua biografia l’ha recollida la catedràtica de Dansa Espanyola del Conservatori Superior de València, Rosario Rodríguez en el llibre Francisco Miralles. Pasos de baile para una leyenda en l'Eixam Edicions. Recorda que, a pesar de la seua fama internacional, mai es va separar de la seua terra i sempre que podia, tornava a València i participava en la Fira de Juliol amb els seus mestres de ball Ramón Porta o José Martí.

Miralles va faltar a París el 1931, però està soterrat al Cementeri General de València
Miralles va faltar a París el 1931, però està soterrat al Cementeri General de València / Rosario Rodríguez

Per això ara, quan fa 150 anys del seu naixement i per l'estima al folklore, més de 200 grups de ball s'uneixen per a sol·licitar que el 2 d'agost siga el Dia de la Dansa Tradicional Valenciana, una petició encara oberta a noves adhesions que inicia el camí administratiu.

També et pot interessar

stats