Declarades BIC les Ambaixades i la Baixada del Crist d'Ontinyent

La petició va ser formulada pel consistori i la Societat de Festers per a donar major protecció patrimonial als dos actes de les festes.

Declarades BIC les Ambaixades i la Baixada del Crist d'Ontinyent, que formen part del programa de festes de Moros i Cristians | À Punt Mèdia
Declarades BIC les Ambaixades i la Baixada del Crist d'Ontinyent, que formen part del programa de festes de Moros i Cristians | À Punt Mèdia

La Generalitat Valenciana ha aprovat aquest divendres la declaració com a Bé d'Interès Cultural Immaterial (BIC) els actes de les Ambaixades i la Baixada del Crist d'Ontinyent, que formen part del programa de festes de Moros i Cristians. La petició va ser formulada pel consistori i la Societat de Festers per tal de donar la major protecció patrimonial possible a aquests dos actes singulars de les festes.

Les Ambaixades conserven els seus arrels d'època foral, representació simbòlica de l'enfrontament entre les dues cultures. Per aquesta raó, consideren necessari preservar aquest text escrit per l'escriptor romàntic Joaquín José Cervino en 1860. Pel que fa a la Baixada del Crist de l’Agonia, es considera un dels símbols màxims de la festa de Moros i Cristians d'Ontinyent, un acte hereu directe de les salves d'honor que disparaven les milícies efectives en època foral. Es tracta d’una celebració que és anterior, fins i tot, a les festes de moros i Cristians, que manté pràcticament el mateix format que fa 150 anys.

Aquests reconeixements s'uneixen a la declaracio de Bé Immaterial de Rellevància Local del Cant dels Angelets. L'Ajuntament ha anunciat també que continuarà treballant per a la consecució de la declaració dels Moros i Cristians com a festa d’Interès Turístic Internacional, que en 2015 foren declarades Bé de Rellevància Local. 

També et pot interessar

stats