Dardo Scavino guanya el premi Anagrama d'Assaig amb una anàlisi de la jihad com a guerra global

'El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual ' és "una impugnació de la falsa innocència d'Occident", segons el jurat.

El filòsof i crític literari argentí Dardo Scavino
El filòsof i crític literari argentí Dardo Scavino / Quique García (Efe)

El filòsof i crític literari argentí Dardo Scavino ha guanyat el 46é Premi Anagrama d'Assaig amb l'obra El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual, en la qual aborda el jihadisme islàmic com un problema global que requereix una "solució política" i no militar.

L'anàlisi plantejada per Scavino comença a principis dels 2000, moment en què va començar el fenomen, i arriba fins als atemptats de Barcelona de l'agost de 2017. L'autor para esment al paper de les xarxes socials, clau per a reclutar nous adeptes.

Segons ha explicat, l'origen de l'assaig es remunta a l'endemà de l'atemptat d'Atocha, després de veure la reacció d'un grup d'estudiants musulmans davant les explosions. "La causa del radicalisme és política i social", ha dit el filòsof, qui ha afegit que "s'ha comprovat que els reclutats desconeixien els principis fonamentals de l'islam".

La mirada de Scavino és la pròpia dels filòsofs, la de la sorpresa, i li ha permés pensar un fenomen que és "essencialment polític amb una apropiació dels textos religiosos". La seua argumentació és una resposta crítica i contundent al discurs del xoc de civilitzacions.

El jurat del premi, dotat amb 8.000 euros, estava compost per Jordi Gracia, Chus Martínez, Joan Riambau, Daniel Rico i l'editora Silvia Sesé, els quals han destacat que l'obra guanyadora "no només és una fidedigna i brillant anatomia de les motivacions del jihadisme sinó una impugnació de la falsa innocència d'Occident".

També et pot interessar

stats