Cultura proposarà concedir la Distinció al Mèrit Cultural a Isabel-Clara Simó

Les entitats culturals valencianes elogien el llegat literari de l’escriptora i el seu “profund compromís social”.

Isabel-Clara Simó, amb els president de la Generalitat, i diversos representants del sector editorial valencià
Isabel-Clara Simó, amb els president de la Generalitat, i diversos representants del sector editorial valencià / Europa Press

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha anunciat que proposarà a la Presidència de la Generalitat concedir l'Alta Distinció al Mèrit Cultural a l’escriptora Isabel-Clara Simó, que ha faltat aquest dilluns a Barcelona. El funeral se celebrarà aquest dijous al migdia a Barcelona, encara que la capella ardent s'obrirà a partir d'aquest dimecres de vesprada.

Mentrestant, la Conselleria de Cultura sol·licitarà al Consell que atorgue aquest guardó honorífic a l’escriptora alcoiana, considerada, en paraules de Marzà, l'escriptora valenciana "més internacional dels últims temps".

El parer de les entitats culturals era pràcticament unànime: Simó s’ha convertit en una icona literària de les últimes dècades. La seua obra s’ha traduït a una desena de llengües. Això suposa, segons Marzà, "fer país i prestigiar la nostra llengua i la nostra cultura"

"La rellegirem molt i mai deixarem d'agrair-li el regal literari que ens ha fet com a societat", ha ressaltat el conseller. A més, en referència al seu àmbit personal, es perd una dona “amb un profund compromís social”.

El Consell Valencià de Cultura (CVC) ha qualificat de "pèrdua irreparable" la desaparició de l’autora alcoiana, al mateix temps que ha destacat el seu "exemple cívic i artístic com a font d'inspiració per a nous creadors valencians".

"Generosa, vital i compromesa"

D’altra banda, l'editorial Bromera també ha lamentat la "gran pèrdua per al món de la literatura” que suposa la mort de Simó, a qui s’ha referit com a “una de les autores més reconegudes de la nostra literatura contemporània, a més d'una persona generosa, vital i compromesa". Cal assenyalar que l’escriptora va guanyar el Premi Literari Ciutat d’Alzira, que atorga aquesta editorial i l’Ajuntament, el 2007, amb El meu germà Pol.

L'Ajuntament d'Alcoi, la ciutat natal de l'autora, ha decretat dos dies de dol oficial per la mort una de les seues veïnes més reconegudes internacionalment.

Amb motiu de la seua mort, À Punt recuperarà dos dels programes en què l’escriptora alcoiana va participar. El programa Una habitació pròpia va dedicar un dels programes -que es remetrà aquesta nit a les 23:30 hores- a Júlia, una de les obres de referència de Simó. A més, en aquest cas també es va editar una guia didàctica per a treballar el llibre a l'aula. D'altra banda, Plaerdemavida li va dedicar un dels seus capítols amb una extensa entrevista. Podran tornar a veure'l aquest dilluns a les 00:10 hores.

Al març es publicarà la seua última obra, El teu gust

El teu gust

L'editorial valenciana Bromera publicarà al març l'última novel·la d'Isabel-Clara Simó, titulada El teu gust, en la qual tracta sobre la decapitació, entesa en el sentit de la "pèrdua pròpia, de perdre el cap per alguna cosa".

L'editor Gonçal López-Pampló ha explicat que van començar a treballar en aquesta obra abans de l'estiu, quan ella ja estava malalta, i tota la comunicació, que va durar fins al 25 de desembre, va ser a través del correu electrònic, "en un procés molt honest, obert i bonic".

També et pot interessar

stats