Cullera recupera el cassó de Júpiter, valuós símbol del segle II

L’Ajuntament fa una còpia de ‘La Trulla de Júpiter’, que s’exposa a París, perquè es mostre al museu del Castell.

Rèplica del cassó original, trobat al segle XIX, a l'illa dels Pensaments de Cullera, i que quedarà exposada al museu arqueològic de la ciutat
Rèplica del cassó original, trobat al segle XIX, a l'illa dels Pensaments de Cullera, i que quedarà exposada al museu arqueològic de la ciutat / Ajuntament de Cullera

Els cullerencs ja poden veure de prop un nou detall del seu passat. Un detall fet d’argent amb incrustacions d'or i amb relleus de Júpiter. Es tracta de La Trulla de Júpiter, un cassó del segle II, que es va trobar al segle XIX a l’illa dels Pensaments, prop del far, i que sempre havia estat en mans de col·leccionistes fins que va arribar al Museu de Belles Arts de París. Ara l’Ajuntament de Cullera ha fer una rèplica d’aquesta joia històrica perquè es puga contemplar Museu d'Història i Arqueologia del Castell.

L’Ajuntament va aprofitar la celebració del Nou d’Octubre per a presentar aquesta reproducció, que s’ha pogut fer gràcies a les noves tecnologies. Tot i això, aconseguir la rèplica ha sigut un treball “difícil, costós i amb molt d’afecte, que s’ha fet amb una exactitud admirable”, com destacava durant la presentació la regidora de Patrimoni Històric, Amparo Jover.

Abans de depositar-la al Museu del Castell, la La Trulla de Júpiter es podrà visitar, fins el dia 30, a la Casa de l’Ensenyança.

Escenes amoroses de Júpiter

Aquest cassó del segle II és de plata, té un ansa on apareix Júpiter dempeus i nu i a la seua dreta té un xicotet altar amb el foc encés, segons han explicat des de l’Ajuntament. En el cos del got hi ha representades quatre escenes dels amors de Júpiter: l'amor de Júpiter i Sèmele, l'amor de Júpiter amb la nimfa Calisto, el rapte de Ganimedes per Júpiter i l'amor de Júpiter (amb forma de cigne) amb Leda, així com tres roures, tres nens i una inscripció amb lletres.

La peça original ha estat des del segle XIX en mans privades, fins que va ser donada al Museu de Belles Arts de París. El consistori cullerenc va aconseguir autorització per a visitar la peça original amb la intenció de reproduir-la. Després d’un minuciós treball, Cullera finalment podrà tindre una peça amb tant de valor sentimental com històric.

També et pot interessar

stats