La Cubana estrena a València el seu nou espectacle "Adiós, Arturo"

La companyia tria València per a estrenar el seu nou espectacle, "Adiós, Arturo" , que estarà al Teatre Olympia fins al 18 de juny.

La Cubana estrena a València el seu nou espectacle \"Adiós, Arturo\"

La Cubana torna a portar a València el seu humor boig, surreal i sorprenent. La compayia catalana ha triat València per a l'estrena del seu espectacle, Adiós, Arturo. I ho ha fet perquè, segons diuen, València és una ciutat que els ha acollit amb els braços oberts des que començaren, l'any 1984. Aquest grup teatral nascut a Sitges ha oferit aquest migdia un aperitiu on a ells els agrada i d'on trauen la inspiració: al carrer. Els 10 actors que formen part de l'espectacle han interpretat, a la plaça de l'Ajuntament i agafant de sorpresa els vianants, dos dels temes que es podran escoltar a partir de demà al Teatre Olympia de València.

Dirigits per Jordi Millán, esta colla d'actors professionals amb esperit de comediants ambulants, ens han deixat endevinar de què va aquesta nova comèdia amb soterrars, dols i funerals com a motor de les rialles, i amb Ernesto, un lloro xarrador com a protagonista. Millán ha insistit que han triat València com a origen de la gira i presentació de l'espectacle perquè és com una segona casa per a la companyia. "De fet, si no fórem catalans, seríem valencians", ha assenyalat. Per al director, sintonitzen perfectament amb la manera d'entendre l'humor dels valencians. "Nosaltres tenim un humor molt punyent, i hi connectem", ha dit.  

Adiós, Arturo redunda en l'humor d'anar per casa característic de La Cubana, que beu del carrer, de la família, dels amics i de la quotidianitat per a armar uns muntatges en què es juga amb l'expressió teatral del joc, la sorpresa i la transgressió d'espais. Millán ha presentat l'obra com un cant a la vida. En aquest cas, la història d'un tan arxiconegut com fictici artista polifacètic de nom Arturo Cirera Mompou, és el pretext per a desplegar la seua bogeria surrealista. Al voltant del funeral de Cirera, de pare metge, nascut al carrer de la Pau i ric per haver-li tocat la loteria en Casa Bello, gira aquesta història, de la qual l'autèntic protagonista és un lloro xarrador que li diuen Ernesto.  

Millán ha volgut deixar clar que triar València i no Barcelona per a l'estrena no té res a veure amb la situació política que es viu a Catalunya: "Nosaltres fem teatre i els polítics fan el seu teatre", ha assenyalat. En aquest sentit, ha fet un símil amb els comediants. Si a la gent no li agrada un espectacle, no hi va, de la mateixa manera que si els polítics no ho fan bé, no se'ls vota.

També ha assegurat que els agradaria tornar al Teatre Principal, on van començar a actuar a València i que no xafen des del 2003, quan van representar Mamá, quiero ser famoso.  En aquell moment, diu Millán, "van considerar que La Cubana era teatre comercial i de baixa categoria i no ens han tornat a tenir en consideració". No obstant això, ha dit que els agradaria tornar a l'escena pública valenciana.

Ara, arriben al Teatre Olympia i estaran en cartell fins al 17 de juny. Hi haurà una funció diària dimecres i dijous, a les 8 de la vesprada, i a les 6 els diumenges. Els caps de setmana hi haurà doble funció, amb representacions a les 6 de la vesprada i a les 10 de la nit. Els preus oscil·len entre els 25 i els 35 euros.  

També et pot interessar

stats