La crítica i el públic dels Max premien les obres valencianes

Cinc treballs valencians reben reconeixements en diferents categories.

Integrants de l'Institut Valenciá de Cultura amb el premi al millor espectacle musical per "Tic-tac"

Els Premis Max de les arts escèniques s’han lliurat a Sevilla amb el reconeixement del treball teatral valencià. Tic-tac, el musical en valencià orquestrat per Carles Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont i coproduït per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de València, va ser un dels protagonistes de la nit, ja que va obtindré el premi al millor espectacle musical de l’any. Altres artistes valencians també van rebre guardons rellevants com ara el premi del públic o el premi Max d’honor que reconeix la trajectòria professional del dramaturg i director teatral valencià José Sanchis Sinisterra.

El primer guardó de la cerimònia se’l va emportar la companyia de València Bambalina Teatre. Kiti Kraft, amb una imaginativa posada en escena de titelles i jocs escenogràfics, va ser reconegut com el millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar. 

A més, la companyia La Pavana es va endur a casa el premi a la millor adaptació per En la orilla, obra de Rafael Chirbes. D'altra banda, Nacho Sánchez. l’actor de l’obra de la mateixa companyia Iván y los perros, va pujar a l’escenari per a rebre el guardó a millor actor protagonista.

Un dels moments més emocionants de la gala va ser el lliurament del premi d’honor a José Sanchis Sinisterra. Amb la música de l'obra ¡Ay, Carmela! de fons, Veronica Forqué li va entregar el reconeixement a tota una carrera dedicada a l’escena amb grans èxits basats en les línies clàssiques, però també amb la contemporaneïtat sempre present. En el seu discurs, Sanchis Sinisterra va augurar un gran futur al teatre de text gràcies a “la fertilitat de molts dramaturgs”, i va reclamar a les noves generacions eixir de les “temàtiques burgeses” per a “fer visibles els col·lectius socials”.

Un altre dels premis especials, el del públic, va correspondre a l’obra Joc de xiquetes, de la companyia de l’Alt Palància Bullanga, escrita i dirigida per Adrián Novella.

La gala, presentada per l’actriu Cristina Medina, ha sigut el primer gran esdeveniment cultural del nou ministre de Cultura i Esports, José Guirao. Es va convertir en el destinatari directe d’una gran quantitat de reinvicacions per part del sector, amb la reclamació generalitzada de la baixada de l’IVA cultural. També hi van assisitir a l’acte a la capital andalusa el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; el director general del Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el director adjunt d’Arts Escèniques, Roberto García, i la diputada provincial de Teatres, Rosa Pérez Garijo.

També et pot interessar

stats