"Crisi", l'exposició que reflexiona sobre les crisis de la societat actual

Els joves artistes del col·lectiu Cúmul exposen els seus treballs al Museu del Molí de l'Arròs d'Almenara

Obra de Carlos Bonet / Sara Ortells
Sara Ortells
27 d'abril 2021 - 15:50

Entrem al Museu del Molí de l'Arròs d'Almenara. Aquest edifici es va construir al segle XVIII i ha sigut testimoni impassible de la història del municipi. Ara, entre els seus murs de pedra, la història recent es fa camí amb l'exposició "Crisi". Una mostra interdisciplinària en què joves artistes de l'espai cultural Cúmul de Castelló analitzen les crisis que travessa actualment la nostra societat. 

Carlos Bonet, artista plàstic integrant de Cúmul, ens explica que la mostra pretén ser una reflexió sobre les diferents crisis que ens envolten ara. "La crisi econòmica, la d'identitat i la crisi del treball", entre d'altres, preocupen aquests joves creadors nascuts en la dècada dels 90. Bonet matisa que la seua generació ja ha viscut i continua vivint diferents crisis i que aquest procés d'experimentació ja s'ha convertit en identificador d'aquests joves.

En aquesta exposició hi participen huit joves del col·lectiu Cúmul, un espai de trobada cultural que es va crear en plena pandèmia, i tal com explica Paula Lorenzo, artista visual integrant de Cúmul, va nàixer "com una necessitat" per a tindre un punt de trobada on compartir les seues creacions, fer tallers i debatre sobre l'art en totes les seus vessants.

Donem una ullada a les obres i parem davant de dos quadres de gran format. Són les obres de Carlos Bonet. Dos llenços on grans edificis contrasten amb el volum de l'ésser humà. Bonet parla dels grans fantasmes, de les discoteques abandonades que una vegada formaren part de la Ruta del Bakalao. I a través d'aquests cadàvers de formigó parla del plaer com a "mecanisme d'alienació del subjecte".

Obra de Carlos Bonet
Obra de Carlos Bonet / À Punt NTC

Aquesta mostra interdisciplinària inclou també la literatura. Daniel Gil és escriptor integrant de Cúmul i hi participa amb un text reflexiu sobre "la pèrdua d'identitat dels treballadors". La seua obra parteix des de la seua pròpia experiència en una cadena de restaurants de menjar ràpid. En aquesta ocasió, el text pren la forma d'un embolcall d'hamburguesa que va acompanyat del reclam visual de l'uniforme que va utilitzar durant quatre anys.

Obra de Daniel Gil
Obra de Daniel Gil / À Punt NTC

A banda de pintura i literatura, l'exposició també inclou obres realitzades amb textures tèxtils, fotografies i videocreacions. Paula Lorenzo presenta la projecció d'una videocreació basada també en la seua experiència personal, quan fa uns anys la van operar d'una reducció de pit. Un vídeo en què la imatge, la tecnologia d'internet i la veu treballen a l'uníson per a reflexionar sobre "el ciberfeminisme, la crisi de l'essencialisme del gènere i els avanços biomèdics que hi ha hui en dia".

Obra de Paula Lorenzo
Obra de Paula Lorenzo / À Punt NTC

Aquesta exposició que pretén remenar la consciència de l'espectador es podrà visitar al Museu del Molí de l'Arròs d'Almenara fins al 12 de juny. 

També et pot interessar