Contribuir a la Viquipèdia té recompensa

L’enciclopèdia lliure organitza Wiki Loves Monuments, un concurs amb què vol ampliar el seu fons fotogràfic de monuments.

El portal permet veure per comarques a quins municipis els falten fotografies o continguts dels seus monuments
El portal permet veure per comarques a quins municipis els falten fotografies o continguts dels seus monuments

Aquest setembre la Viquipèdia llança una nova edició de Wiki Loves Monuments ('la Wiki estima els monuments') un concurs de la Fundació Wikimedia i les seues entitats associades que té com a finalitat que la informació sobre tots els monuments del món estiga accessible a les xarxes. Amb aquesta proposta  l’enciclopèdia pretén ampliar el seu fons fotogràfic i premiar els participants amb diferents gratificacions. La convocatòria està oberta des de l’1 de setembre i es tancarà el 30 de setembre. 

El projecte Wiki Loves Monuments és una iniciativa nascuda als Països Baixos en 2010. Ara bé, aquesta no és l’única campanya d’aquestes característiques que organitza Viquipèdia, també es convoca el Wiki Loves Earth ('la Wiki estima la Terra'), que busca imatges de paratges naturals i el Wiki Loves Folk ('la Wiki estima les tradicions populars'), una altra proposta que versa sobre festes i costums de les diferents regions.

A la Comunitat Valenciana, la iniciativa és promoguda i supervisada per Amical Wikimedia, una organització independent sense ànim de lucre fundada en 2008 que fomenta la Viquipèdia als territoris on es parla la nostra llengua.

Segons explica Francesc Fort, membre d’Amical Wikipedia, els concursants poden optar a diversos premis. D’una banda, aquells que participen amb més fotografies i articles podran guanyar un lot de llibres concedit per Amical Wikipedia. El Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana també contribueix amb aquesta iniciativa i premiarà amb llibres i revistes especialitzades en Patrimoni. A més, hi ha dos premis específics a les comarques de l’Horta sud i l’Alcoià. Per últim, la Fundació Wikimèdia guardonarà aquelles fotos amb més qualitat estètica. Francesc Fort ha recordat que només optaran al premi aquells que contribuïsquen amb fotos de monuments que encara no estiguen al web, ja que el principal interés de l’associació és tindre un registre digital del nostre patrimoni. 

La participació en el concurs implica el registre dels usuaris a la Viquipèdia, però segons ha afirmat Fort “es té molta cura amb la política de privacitat”. El reglament del Wiki Loves Monuments està explicat en un portal creat expressament amb aquesta finalitat, així com el llistat dels diferents monuments que interessa completar. Cada aportació que permeta ampliar informació sobre els BIC (bé d'interés cultural) o BRL (bé de rellevància local) dels quals encara no es té foto sumarà un punt al caseller de cada participant.

Francesc Fort ha indicat que calen principalment fotos de les comarques del sud, sobretot a la zona del Baix Segura. No obstant això, ha instat els valencians a revisar cada comarca i cada municipi, ja que encara queda molt territori per cobrir. 

També et pot interessar

stats