L'Ajuntament d'Elx demana que torne la Dama

El 2006, quan Carmen Calvo era ministra de Cultura, la Dama d’Elx va tornar a la ciutat durant sis mesos

Imatge del No-Do amb la Dama d'Elx / À Punt NTC

Era el 4 d'agost del 1897 quan un adolescent va trobar al camp de l'Alcúdia la peça més important de l'art ibèric. Molts anys després, Manuel Campello, el descobridor de la Dama d'Elx, es retrobava amb la Reina Mora i recordava així el moment de la trobada: “I vinga cavar i vinga cavar, i descobrisc un tros de cap de la Dama”.

Aquesta va ser la primera vegada que la Dama tornà a Elx, l'any 1965. El 2006 hi va tornar durant sis mesos, quan era ministra de Cultura Carmen Calvo, a qui hui han premiat a Elx per aquesta cessió que –tot indica– no es repetirà, perquè el Ministeri de Cultura ha reiterat la negativa.

“Que siga valent el senyor Iceta i que pose de manifest el seu compromís amb la descentralització de la política cultural”, expressa Carlos González, alcalde d’Elx. Per la seua banda, Calvo, també valora la polèmica: “Entenc el ministre, que dins de la legalitat fa el que considera que s’ha de fer, però les cessions de sis mesos permeten que la gent gaudisca”.

Demà, durant els actes dels 125 anys, l'alcalde tornarà a demanar que la Dama vinga a casa, no ja de manera temporal, sinó definitiva. Una reivindicació que torna a encetar el meló de la descentralització de les obres d'art.

També et pot interessar

stats