El Consell crea l'Acadèmia Valenciana del Tango, impulsada per Alejandro Font de Mora

L’entitat civil, sense finalitat lucrativa, tractarà d’investigar l’impacte d’aquesta dansa a la Comunitat Valenciana i en fomentarà el coneixement

Imatge d'arxiu d'una parella ballant un tango
Imatge d'arxiu d'una parella ballant un tango / Raquel Manzanares (Efe)

El Consell ha aprovat la creació de l’Acadèmia Valenciana del Tango, una entitat civil sense ànim de lucre i impulsada per l’exconseller d’Educació durant el govern de Francisco Camps i expresident de les Corts, Alejandro Font de Mora. L’organisme, que s’ha constituït aquest dimecres a València, tractarà de recopilar i investigar la memòria relacionada amb el tango i fomentar el coneixement de totes les disciplines artístiques, científiques i tècniques que sustenten la creació d'aquest gènere i dansa.

Segons recull el decret de creació que s’ha publicat aquest dimecres en el Diari oficial de la Generalitat (DOGV), l'acadèmia, que no tindrà ànim de lucre, promourà i difondrà el tango i el fet cultural que suposa a la Comunitat Valenciana. Per a això, establirà relacions amb entitats similars o amb finalitats semblances d'àmbit estatal i internacional i estudiarà els antecedents valencians del tango i la seua pràctica. 

El 17 d'octubre del 2023, l'exdiputat i exconseller Alejandro Font de Mora va presentar sol·licitud de creació de l'Acadèmia Valenciana del Tango acompanyada, entre altres documents, del projecte dels seus estatuts. Aquesta ha rebut informe favorable del Consell Valencià de Cultura, de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva, de la Conselleria de Cultura i Esport, i el currículum de tretze promotors en el qual acrediten la competència intel·lectual, acadèmica o professional en el corresponent àmbit de coneixement.

Document
Consulta el decret de creació de l’Acadèmia Valenciana del Tango
Consulta'l

Operarà com a homòloga de l'Acadèmia Nacional del Tango de l'Argentina i mantindrà relació amb altres entitats de la Comunitat Valenciana que cultiven la música, la dansa i la cançó valencianes o d'altres territoris, “amb la finalitat d'intercanviar experiències i enriquir el patrimoni cultural de la societat en les diverses modalitats”.

Segons detalla el decret del DOGV, l'Acadèmia Valenciana del Tango estarà constituïda per membres titulars o de número (entre quinze i trenta), d'honor i corresponents. Per a ser membre titular o de número serà condició indispensable el coneixement objectivable d'alguna de les disciplines o tècniques que el constitueixen i, preferiblement, s'haurà de residir al territori de la Comunitat Valenciana. Seran membres d'honor aquells que per la seua destacada actuació en activitats del tango i per concepte públic irreprotxable siguen designats per l'acadèmia, amb els requisits d'haver complit els 65 anys.

Serà dirigida i administrada per un consell directiu integrat per set membres acadèmics titulars, que duraran dos anys en les seues funcions i podran ser reelegits.

També et pot interessar

stats