Concepción Aleixandre, protagonista d'un nou mural del projecte “Dones de ciència” de València

La figura de la investigadora, metgessa i divulgadora valenciana està a la façana del CEIP Rodríguez Fornós, al barri de Patraix.

Aquest mural de Concepción Aleixandre és obra de l'artista andalusa Virgínia Bersabé.
Aquest mural de Concepción Aleixandre és obra de l'artista andalusa Virgínia Bersabé.

Concepción Aleixandre va ser una dona pionera en el camp de la salut pública. Nascuda a València l'any 1862, es va convertir en una de les primeres dones espanyoles llicenciades en Medicina, especialitzada en ginecologia. Al costat de la medicina i la divulgació, el tercer pilar de la seua vida va ser la lluita per la igualtat entre homes i dones.

Ara, la seua figura inunda el barri de Patraix de València gràcies al projecte de murals “Dones de ciència”, impulsat per la Universitat Politècnica de València i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València.

La façana principal del CEIP Rodríguez Fornós, situat al barri de Patraix, ha canviat la seua fisonomia. Allí, l'artista de Écija (Sevilla), Virginia Bersabé, ret homenatge a Aleixandre amb un mural ple de referències a la petjada que aquesta pionera valenciana, impulsora també de la primera manifestació feminista a Espanya, va deixar al llarg de tota la seua trajectòria professional. Amb una gamma cromàtica perfectament integrada amb el centre i un doble retrat ple d'expressivitat que captiva a tot el que contempla l'obra de Bersabé.

L'artista andalusa plasma en el seu mural dos sistemes patentats per Aleixandre el 1910 per a corregir el descens de la matriu. Es tracta de dos pessaris metàl·lics en forma d'anells l'objectiu dels quals era subjectar els òrgans pelvians -la patent mai va arribar a posar-se en pràctica (?), però va ser fonamental per a descobriments posteriors. Al costat d'aquest, s'adverteixen dues mans d'una dona major, amb les quals Bersabé remet a la longevitat d'Aleixandre -considerada una de les pioneres de la ginecologia a Espanya, va morir el 1952 a València als 90 anys.

Amb aquest homenatge de Virgínia Bersabé a Concepción Aleixandre, són onze els murals dedicats a la ciència en femení. Aquest projecte ha rendit tribut ja a Margarita Salas, Anna Lluch, Valentina Tereixkova, Rosalind Franklin, Jane Jacobs, Katherine Johnson, Josefina Castellví, Hedy Lamarr, Hipàtia d'Alexandria i María Blasco.

També et pot interessar

stats