La Comunitat Valenciana, a la cua en hàbits culturals

Un informe del Ministeri de Cultura evidencia la baixa assistència a concerts i museus, mentre lidera la d’espectacles esportius i el cine

Una dona visita el museu de l'IVAM, a València
Una dona visita el museu de l'IVAM, a València / Shutterstock

Dades poc esperançadores pel que fa als costums culturals a la Comunitat Valenciana. L'última Enquesta d’Hàbits i Pràctiques Culturals de 2021-2022, publicada pel Ministeri de Cultura i Esports, analitza l’assistència de la ciutadania a espectacles, teatres i museus, així com el consum periòdic de llibres, premsa, televisió o ràdio. I el territori valencià, en línies generals, no passa de l’aprovat. 

En un context marcat per la pandèmia de la covid-19, sorprén negativament la visita a museus, exposicions, galeries d'art, monuments, jaciments arqueològics i arxius. Només un de cada cinc valencianes i valencians enquestats va freqüentar aquests espais en l'últim any, molt per davall de la mitjana a Espanya. 

Les dades empitjoren si s’analitza l’assistència a concerts. Menys del 10% dels valencians i valencianes van gaudir d’un concert en viu en l’últim any, en un territori que paradoxalment està al capdavant en nombre de festivals. Encara és més baix el nombre de persones que van assistir a un concert de “música actual”, amb només un 6,5%.

A banda de l’impacte de la crisi sanitària, al voltant del 30% de les persones enquestades argumenten que la baixa assistència és per falta d’interés. Mentre que en el cas dels museus i exposicions, el 22,8% assegura que és per falta de temps, entre els principals motius. 

També s’analitza la implicació de la ciutadania en les arts escèniques, com el teatre, l’òpera, la sarsuela, la dansa i el circ. Poc més del 10% dels valencians i les valencianes ha assistit a algun d’aquests espectacles en l’últim any, semblant a la mitjana de les comunitats autònomes (10,5%).

Prop de la mitjana en el consum de mitjans de comunicació

L’enquesta mostra també quina relació tenen els enquestats i enquestades amb els mitjans de comunicació, unes dades relativament superiors a les d’assistència a esdeveniments culturals. 

A la Comunitat Valenciana, el 68,9% de la ciutadania llegeix premsa almenys una vegada al mes; el 81,6% veu la televisió cada dia, i un 52,3% que escolta la ràdio cada dia. Molt semblant és la mitjana a Espanya, amb el 71,1% dels enquestats que llegeix els periòdics, un 78,5% que veu la xicoteta pantalla i un 51,9% que sintonitza la ràdio diàriament. 

Cinqué en assistència al cine i líder en espectacles esportius

Tot i això, l’informe no sols aboca dades negatives pel que fa a la Comunitat Valenciana, que està en cinquena posició a Espanya pel que fa a assistència al cine en l’últim any, amb vora el 30% dels enquestats que asseguren haver vist una pel·lícula en aquest espai. 

Amb un percentatge molt inferior, l’11,9% dels valencians i valencianes diu haver freqüentat un espectacle esportiu en l’últim any, quatre punts per damunt de la mitjana de les comunitats autònomes (7,1%). 

Caldrà esperar al pròxim informe del Ministeri de Cultura, d'ací a dos anys, per a veure si l’eixida de la pandèmia canvia aquests hàbits i com ho fa a la Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats