Compromís denuncia que més de 12.000 peces del patrimoni valencià s'exposen fora de la Comunitat Valenciana

Marzà li ha reclamat a Guirao que torne la Dama d’Elx i ha assegurat que continua sent “una reivindicació històrica”.

Europa Press
Europa Press

El senador de Compromís Carles Mulet ha advertit aquest dimarts que “aproximadament 12.081 obres del patrimoni cultural valencià es troben sota titularitat estatal i s'exposen fora de la Comunitat Valenciana”. D’aquesta manera, el senador ha reivindicat la descentralització del patrimoni i que torne al seu lloc d'origen.

“El patrimoni cultural de l'estat espanyol pertany a tot l'estat espanyol i no solament a una ciutat”, ha assegurat Mulet.

El passat mes de juliol, Compromís va presentar en la cambra alta una sol·licitud d'informació en la qual demanava una llista detallada de tots i cadascun dels béns de procedència valenciana, exposats o en depòsit, en museus estatals o dependents del govern espanyol fora de la Comunitat Valenciana.

“La resposta dels ministeris de Defensa, Foment i Cultura, que tenen més de 12.000 peces exposades en els seus museus, la majoria a Madrid, és realment molt feridora per a nosaltres”, ha lamentat Mulet.

La Dama d’Elx, “una reivindicació històrica”

Per la seua banda, el conseller de Cultura, Vicent Marzà, en la seua trobada amb el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, li ha reclamat que torne la Dama d’Elx a la localitat després de l’anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què descartava una cessió permanent d’aquesta obra a Elx.

Marzà ha assegurat que la tornada de la Dama d’Elx és “una reivindicació històrica” i continuaran reclamant-ho a l’executiu espanyol. Tot i això, ha afirmat que des del Ministeri de Cultura han manifestat que els han traslladat els criteris pels quals no es pot fer el trasllat en aquests moments, “ja que es necessita un espai amb la institucionalitat que mereix l’obra”.

També et pot interessar

stats