Es compleixen 95 anys de la mort de Sorolla, el pintor de la llum

Les més de 2.200 obres que abasta la seua trajectòria el consoliden com un dels artistes valencians més internacionals.

Es compleixen 95 anys de la mort de Sorolla, el pintor de la llum
Es compleixen 95 anys de la mort de Sorolla, el pintor de la llum

Un 10 d’agost però de 1923, ara fa 95 anys, moria el pintor valencià Joaquim Sorolla als 60 anys, a Cercedilla (Madrid). Etiquetat sovint com a impressionista, el seu estil s’acostava més al realisme il·luminista, una nova forma d’entendre la pintura que contrastava amb l’academicisme imperant a l’Espanya del segle XIX. 

Per això, se’l coneix com el pintor de la llum, ja que en els seus quadres Sorolla va aconseguir plasmar la llum de la costa mediterrània a través d’escenes quotidianes de pescadors, xiquets banyant-se a la platja i dones i pescadores passejant per l’arena. Sens dubte, un reflex de la passió de l’artista pel territori valencià. Un exemple d’això són els mítics Passeig a la vora de la mar, amb dues dones abilldes de blanc, o els detalls dels cossos nus de Xiquets a la platja

Artista prolífic, el seu llegat inclou més de 2.200 obres catalogades. Aquesta vasta producció l’ha consolidat al llarg dels anys com un dels artistes valencians més internacionals. 

Fins el 2 de setembre serà possible fruir d’algunes de les obres mestres del pintor, com ara Trista herència o Jo soc el pa de la vida, a través de l’exposició “Sorolla i l’espiritualitat”, al Centre Cultural Bancaixa de València. Una mostra organitzada per la Fundació Bancaixa que ha fet tornar l’artista, de nou, a casa.

També et pot interessar

stats