Es compleixen 40 anys de l'arribada a Espanya del 'Guernica'

El quadre de Pablo Ruiz Picasso arribà des de Nova York on va estar exposat més de quatre dècades al MoMa

El Guernica de Pablo Picasso al museu Reina Sofía de Madrid
El 'Guernica' de Pablo Picasso al museu Reina Sofía de Madrid / Museu Reina Sofía

Aquest divendres es compleixen 40 anys de l'arribada a Espanya des de Nova York del Guernica de Pablo Ruiz Picasso, el llenç encarregat pel Govern d'Espanya a l'artista malagueny per al pavelló espanyol de l'Exposició Internacional de París de 1937.

Després de més de quatre dècades exposat en el MoMA de Nova York per desig exprés de l'artista, el 9 de setembre de 1981 el llenç va viatjar des de l'aeroport internacional John F. Kennedy fins a Madrid-Barajas en el vol regular d'Iberia 0952.

El vol va aterrar a les 8:27 hores del dia 10 de setembre, sense que els 319 passatgers ni part dels 19 membres de la tripulació saberen que el quadre els acompanyava en la bodega.

Una vegada en terra, el comandant de l'avió, Juan López Durán, va dir als passatgers "han vingut acompanyant el Guernica de Picasso en el seu retorn a Espanya".

L'obra de Picasso va volar embolicada i embalada en una caixa de fusta en la bodega del Jumbo Lope de Vega, un model d'avió Boeing 747 amb capacitat per a 404 passatgers amb el qual l'aerolínia cobria les rutes de llarg recorregut que van retirar l'any 2006.

El Casón del Buen Retiro --vinculat al Museu del Prado-- va ser el primer destí de l'oli i on va romandre fins a 1992, quan va ser traslladat al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia on continua en l'actualitat.

També et pot interessar