Comença el nou trasllat de huit falles de la Marina a Fira València

Els artistes fallers demanen solucions al deteriorament dels monuments, que encara esperen data per a ser cremats.

Monuments emmagatzemats al recinte de Fira Valencia en una imatge d'arxiu

Les huit falles que estaven guardades des del passat març a la Marina de València han començat a ser traslladades a una nova ubicació, als magatzems de Fira València, on hi ha guardats al voltant de 60 monuments més que esperen saber quin serà el seu final.

L'Ajuntament va autoritzar l'operació la setmana passada perquè el recinte de la Marina necessita alliberar espai i, en aquesta ocasió, serà el consistori el que coordinarà el transport en lloc de la Generalitat. Dimecres es va aprovar concedir el servei de la mudança a una de les quatre empreses que havien concorregut, la firma Mundinmar Mobility, per un import de vora 6.000 euros.

La suspensió de les Falles de 2020 a causa de la Covid-19 va impedir que es cremaren els monuments fallers, guardats des d'aleshores a naus llogades, tallers o casals. Per als ninots més grans s'ha hagut de buscar ubicacions especials com ara els magatzems que hi ha sota els pavellons de Fira València.

El d'aquest dilluns és el quart trasllat que s'ha fet des de la cancel·lació de les festes, segons han precisat des del Gremi d'Artistes Fallers, i durarà tres dies. Es queixen que després de huit mesos guardats a la Marina i uns quants més que es quedaran a Fira València, ningú dona una solució al deteriorament que estan patint els monuments. "Si aquest treball es fa malbé, no ha de pagar-ho ni una comissió ni l'artista. Fins i tot, ni l'Ajuntament. No sé qui se n'ha de fer càrrec, és una situació complicada" ha lamentat Ximo Esteve, secretari general de l'entitat.

El quart trasllat, però, tampoc serà complet, perquè el magatzem de Fira València només pot allotjar ninots de menys de tres metres d'alçària. Per això, ninots tan simbòlics com el cap de la Meditadora, l'única de les peces de la falla municipal que es va salvar de les flames el passat mes de març, hauran de buscar una altra ubicació per a esperar el moment de la cremà, previst per al pròxim 10 de març. Una data que és tot un símbol, ja que és el primer aniversari de la suspensió de les Falles per la Covid-19.

També et pot interessar

stats