'Climax', del director Gaspar Noé, millor pel·lícula del Festival de Sitges

La 51a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya es va cloure amb la participació de M. Night Shyamalan, Ed Harris i John Carpenter.

El director indi M. Night Shyamalan posa amb el Premi Honorífic, durant la cerimònia de cloenda del Festival
El director indi M. Night Shyamalan posa amb el Premi Honorífic, durant la cerimònia de cloenda del Festival

El palmarés de la 51a edició del Festival de Sitges, el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, ha estat molt repartit. El realitzador Gaspar Noé i Climax han convençut el jurat de la secció oficial, que l'ha guardonat amb el Premi a la Millor Pel·lícula. En aquest nou film, Noé tanca l’espectador amb un grup de joves ballarins en un casalot perdut enmig de la neu.

El Premi Especial del Jurat ha recaigut en la faula fantàstica Lazzaro Felice, que s’ha emportat dos guardons més, el Premi de la Crítica i el del Jurat Carnet Jove. Per la seua banda, el realitzador Panos Cosmatos s’ha proclamat Millor Director per Mandy, un impactant film d’acció i venjança amb una estètica enlluernadora.

Desfilada de grans estreles

M. Night Shyamalan, Ed Harris i John Carpenter. Aquestes grans estreles han posat el punt final a una edició en què han desfilat pels carrers de Sitges convidats il·lustres com ara Tilda Swinton, Nicolas Cage, Pam Grier, Peter Weir i Ron Perlman. El realitzador d’El sexto sentido ha presentat davant el públic i la premsa un avançament de la seua nova pel·lícula, Glass. Shyamalan ha rebut el Gran Premi Honorífic del Festival durant la celebració de la gala de cloenda. Una gala en què també ha estat premiat l’actor Ed Harris, que ha entusiasmat en cada una de les trobades que va mantindre amb els seguidors, el públic i la premsa.

“Actuar és per a mi una forma de viure i de veure el món, d’existir-hi. Em permet créixer, no tant en l'àmbit artístic, sinó com a ésser humà”, comentava el protagonista d’Abyss a la premsa. Encantador i professional, Harris es va mostrar “honrat per la invitació del Festival i per rebre el Gran Premi Honorífic”.

Però abans de l’entrega dels Premis Honorífics i dels guardons als guanyadors de Sitges 2018, el Festival va viure un altre gran moment amb l’esperat concert del mestre del terror John Carpenter, que també va compartir una trobada amb els fans.

També ha rebut un guardó, en la categoria Méliès d’Or Career, el director Álex de la Iglesia, per l’aportació al gènere fantàstic. Els premis Méliès d’Or i Méliès d’Argent s’atorguen cada any a les millors pel·lícules i curtmetratges fantàstics d’Europa. Els premis reconeixen la qualitat i la creativitat, i generen una visibilitat única per a les pel·lícules i els seus directors i directores.

La llegenda de Peter Weir

Peter Weir també ha sigut una de les grans estreles del Festival. El realitzador australià ha assistit, juntament amb l’actor Ed Harris, a la presentació de la pel·lícula El Show de Truman. El director ha recollit el Gran Premi Honorífic m l’ovació de tot l’auditori, just abans de la projecció de la cinta nord-americana Overlord. També han destacat l’estrena mundial de Superlópez i la projecció d’El año de la plaga.

Nascut el 1968 com a la 1a Setmana Internacional de Cinema Fantàstic i de Terror, el Festival s’ha convertit en una cita ineludible per als cinèfils i per a tots els espectadors que volen veure les últimes tendències i les noves tecnologies aplicades al cinema i a la producció audiovisual.

També et pot interessar

stats