La Ciutat de l’Artista Faller, a mig gas

Fa set anys que els grups polítics de l'Ajuntament es comprometeren a fer valdre aquest espai, però a hores d’ara a la meitat de les naus de Benicalap ja no fan falles

A més de la meitat de les naus de la Ciutat de l'Artista Faller ja no fan falles / À Punt NTC

La primera pedra de la Ciutat de l’Artista Faller, basada en una idea de Regí Mas, la van col·locar el 1965. Fins al dia de hui han passat més de cinc dècades de resistència per a no deixar de ser el bressol de l'artesania fallera. Però la situació actual frega la desesperació dels artistes: “Estem parlant de més de cinquanta anys en què ningú ha vist un futur de continuïtat en aquest polígon”, declara Ximo Esteve, artista faller.

El 2015, tots els grups municipals signaven un decàleg per a millorar aquest espai i convertir-lo en districte cultural. “Satisfacció de l’acord unànime de tots els grups d’aquesta casa per a revitalitzar la ciutat de l’artista faller”, assegurava Joan Ribó, alcalde de València.

Manolo Martín, vicemestre major del Gremi d’Artistes Fallers, també fa un reclam: “Quan tinc l'ocasió de parlar amb polítics de l’Ajuntament actual, els dic que el que fa falta és que algun any destinen un pressupost, encara que siga mínim, per a poder fer alguna cosa ací”.

Ara mateix, de les 64 naus que hi ha a Benicalap, només la meitat fan falles. Altres negocis relacionats amb el sector han arribat al barri i ja ocupa un 14% de les naus i més d'un 30% estan tancades o en mans d'empreses que no han dubtat d'adquirir alguna nau quan ha eixit a la venda.

“La gent s’està jubilant i els que són propietaris venen al que més paga, i, lògicament, mai és un artista faller el que compra, perquè les xifres que manegem no donen per a ficar-se en una hipoteca.”, diu Esteve. “De fet, es posa una nau en venda i al cap de dues setmanes ja està venuda, així és que d’ací poc li direm Ciutat de l’Artista Faller sense sentit, perquè en quedarem només dos o tres” diu Martín, per la seua banda.

Algunes possibles les aporten els mateixos artistes que posen la mirada en Itàlia. “Conec el cas de Viareggio, on fan carrosses per a Carnestoltes”, explica Paco Pellicer, mestre major del Gremi d’Artistes Fallers. “Els tallers són propietat municipal i els artistes estan llogats per a fer aquesta activitat concreta”, afig.

Invertir en la rehabilitació de les naus és l'acció més urgent que reclamen els artistes, que veuen com el barri artesà on aprengueren la professió s'esvaeix cada exercici faller que passa.

També et pot interessar

stats