El circ envaeix els carrers de València

El festival Valencirc celebra el seu dècim aniversari i recupera un espectacle de cada una de les nou edicions anteriors per a combinar clàssics amb èxits actuals

Imatge d'un espectacle de 'La Mexicana'
Imatge d'un espectacle de La Mexicana / Festival Valencirc

El circ envaeix durant quinze dies els carrers de la ciutat de València. El festival Valencirc, principal aparador de circ a la Comunitat Valenciana, celebra enguany el seu dècim aniversari amb una programació especial carregada d’humor amb trena espectacles íntegres i cinc tallers oberts al públic, gratuïts i dirigits a un públic infantil i familiar. 

L’organització ha mantingut el seu format, repartint les actuacions al llarg de tres caps de setmana. Així, des del 30 de setembre i fins al 16 d’octubre, la ciutat de València acull una agenda que toca diverses disciplines: des d’actuacions de clown i màgia fins a altres amb equilibrismes aeris, acrobàcies, malabars i coreografies. La particularitat d’enguany és que han rescatat un espectacle de cada una de les nou edicions anteriors, combinant espectacles amb quasi deu anys en gira, com Potted o La Bella Tour, amb èxits actuals, com Poi o Save the Temazo.

Imatge de l'actuació de música i equilibrismes 'Save the temazo'
Imatge de l'actuació de música i equilibrismes 'Save the temazo' / Festival Valencirc

L’entitat organitzadora, Sargantana Circ Inclusiu, ofereix dues produccions pròpies: la Gala de dones cirqueres, que ja s’ha vist en una altra edició; i una nova col·laboració amb un perfil molt més canalla i divertit, l’espectacle d’improvisació A xuparla kabaret. També hi ha espectacles nocturns, on la llum i l'espectacularitat envaeixen el carrer. És el cas de Notte di fuoco, una obra amb malabars i objectes en flames.

Imatge de l'espectacle italià 'Notte di fuoco'
Imatge de l'espectacle italià 'Notte di fuoco' / Festival Valencirc

Pel que fa als més menuts, poden gaudir de tallers infantils, on descobrir els elements del circ a través del joc i l’experimentació. A més, el festival ofereix als escolars Letriska Inmobile, una representació de malabars en diverses biblioteques públiques. 

Imatge d'un dels tallers infantils de Sargantana Circ Inclusiu
Imatge d'un dels tallers infantils de Sargantana Circ Inclusiu / Festival Valencirc

Per tercer any consecutiu, dins del programa la Nau de la Universitat de València acull Circonvivents, una mostra del treball realitzat durant el curs per l’alumnat d’escoles de formació en circ valencianes, format per diverses associacions i entitats del món de l’espectacle. Aquesta exhibició suposa per als estudiants una oportunitat de crear una xarxa de contactes amb artistes i companyies al voltant del circ.

Imatge d'arxiu de la mostra 'Circonvivents' al Centre Cultural del Carme
Imatge d'arxiu de la mostra 'Circonvivents' al Centre Cultural del Carme / Festival Valencirc

A més, el programa inclou números nacionals de Galícia, Catalunya i les Balears; i en l'àmbit internacional, com l’argentí El Fedito, l’italià Rudy Caggiano o la companyia francesa Les dessous de Barbara, entre altres. Fins i tot hi ha una agrupació de teatre, la Comagnia Elefanti, integrada per joves artistes italians d’intercanvi juvenil amb el programa Erasmus+, que combinen màgia i clown amb acrobàcies en un espectacle carregat de comèdia.

Imatge de l'espectacle 'Oyun', oferit per la companyia argentina El Fedito
Imatge de l'espectacle 'Oyun', oferit per la companyia argentina El Fedito / Festival Valencirc

Espectacles a l'aire lliure 

Com en les edicions anteriors, totes les activitats són gratuïtes, en l’espai públic i en la majoria, a l’aire lliure. En concret, la ciutat de València acull espectacles a la plaça de Patraix, a la biblioteca municipal Azorín, als jardins del Palau de la Música, a la Nau de la Universitat de València i la biblioteca Clara Santiró i Font. A més, fan diverses activitats a la plaça del 3 d’abril de Paiporta (Horta Sud) i al passeig d’Aragó d’Alboraia (Horta Nord). El mapa amb la ubicació exacta i els horaris de cada espectacle es poden consultar en el seu web oficial.

També et pot interessar

stats