Cinquanta videoclubs continuen en peu de guerra al territori valencià

Molts d'ells han hagut de reinventar-se i obrir-se a nous mercats.

Els caps de setmana i els festius sempre tenen la persiana pujada
Els caps de setmana i els festius sempre tenen la persiana pujada

Obrin a les dotze del matí i tanquen tard. Els caps de setmana i els festius sempre tenen la persiana pujada. Els poc més de 50 videoclubs valencians que continuen en peu de guerra són xicotets locals regentats per una o dues persones com a màxim. "Quasi totes les setmanes trobe gent pel carrer que em pregunta si el videoclub encara continua obert i es sorprenen quan els dic que sí", conta Dani Gascó, propietari de Stromboli, el mític videoclub del barri de Russafa de València que enguany ha complit catorze anys. 

Les prestatgeries d'aquests establiments tan propis del segle XX estan farcides de títols diversos i atractius, però, en plena era digital, cada vegada és més difícil que la clientela es desplace al local per a llogar una pel·lícula en compte de cercar-la a la xarxa. "Cada setmana tenim novetats, però en moltes ocasions quan recomanes un títol et responen que el van veure fa tres mesos per internet", relata Hemy Sánchez, que regenta, juntament amb la seua germana Natalia, el videoclub Septiembre de la Vila Joiosa, a la Marina Baixa. 

L'èxit de les grans cadenes de lloguer de pel·lícules va quedar arrere en arribar la pirateria i, més avant,  les plataformes de continguts audiovisuals. Per això, els videoclubs han hagut de reinventar-se i parar molta atenció a allò que busca i necessita el client. És el cas de Video Rados, ubicat al barri de Benimaclet de València i gestionat des de fa un any per un dels antics treballadors de la cadena. "En comprar el local em vaig adonar que un 25% del públic buscava pel·lícules de culte, que en el model anterior no s'oferien. A més, estem en un barri multicultural i, si vull continuar amb el negoci, no puc passar per alt esta realitat",  manifesta Joel Álvarez, l'actual propietari del videoclub. Ocorre el mateix amb Stromboli, una vertadera videoteca que conté  bona part de la història del cinema, però on és una excepció trobar pel·lícules d'estrena. 

En un moment en què ho tenim tot a un colp de clic, els videoclubs s'han convertit en espais pròxims i agradables. Indrets urbans on sempre hi ha algú disposat a atendre els teus interessos i descobrir-te eixa pel·lícula que et captivarà per sempre. 

També et pot interessar

stats