Més de cinquanta edificis emblemàtics de València obrin les portes

Meliana s’estrena dins del festival Open House com a municipi convidat amb els seus propis espais d’arquitectura 

Imatge del projecte de restauració de l'esglèsia de Sant Nicolàs
Imatge del projecte de restauració de l'església de Sant Nicolau / Open House València

Més de cinquanta edificis emblemàtics de València d’alt interés arquitectònic obrin al públic de manera excepcional i gratuïta per celebrar la quarta edició del festival d’arquitectura Open House València, els dies 22 i 23 d’octubre. Alguns dels espais són l'Ajuntament de València, l’antiga fàbrica de Tabacalera, el Caixaforum I el recinte Veles e Vents de la Marina. A més, hi ha edificis històrics, com Sant Joan de l’Hospital i el projecte de restauració de l’església de Sant Nicolau; habitatges particulars que mostren la seua reforma, i altres construccions d'interés singular , com Topaz of Braye, un projecte d’interiorisme integral dins d’un vaixell, de l’arquitecte valencià Fran Silvestre. 

El festival, que va nàixer a Londres l’any 1992 amb vocació internacional, s’ha estés a més de cinquanta ciutats de tot el món, com Milà i Nova York. València va ser la quarta ciutat espanyola a incorporar-se al projecte el 2019, després de Madrid, Barcelona i Bilbao. Actualment també celebra edicions en ciutats com Sevilla i Palma.  

Imatge d'una galeria interior de l'Ajuntament de València
Imatge d'una galeria interior de l'Ajuntament de València / Open House València

Les portes obertes també inclouen projectes com el Bar Cremaet, de l’estudi PSB; el pavelló L'Alqueria del Basket, d’ERRE Arquitectura, i el showroom de cuina Mobalco, de l’arquitecte Rubén Muedra. També es poden visitar tallers valencians d’arquitectura, com Estudio Arqueha.

“L’objectiu és que la ciutadania conega l’arquitectura de la seua ciutat”, ha explicat Sara Portela, arquitecta i coordinadora general d’Open House València. Enguany es recupera el format sense reserva, una mesura que va entrar en marxa per la pandèmia. Els edificis estaran oberts durant tot el dia per veure l’interior. “Comptem amb un gran grup de voluntaris, que són els principals protagonistes, perquè sense ells no seria possible res d'això”, ha assegurat Portela. 

Rutes urbanes de la mà d’experts 

A banda de les visites generals, entre els plats forts de festival s’inclou una desena de rutes guiades amb experts del sector per parlar sobre temes específics. Enguany destaca la ruta en homenatge pels cinquanta aniversari de la mort de Francisco Javier Goerlich, un dels arquitectes més decisius en el disseny de l’actual ciutat de València. 

També hi ha un recorregut per les facultats de l’avinguda de Blasco Ibáñez dissenyades per l’arquitecte Moreno Barberà, i una altra pels jardins del Túria, que compleixen 35 anys. En aquest cas sí que és necessari fer una reserva, ja que els horaris són limitats.

Meliana, primer municipi convidat

Una de les grans novetats del festival és la creació de la figura del Municipi Convidat, perquè els ajuntaments dels voltants de València hi participen. “Meliana (Horta Nord) és la primera a sumar-s'hi i participarà amb l’obertura de l’Ajuntament, el Palauet de Nolla i el Centre de Dia. També tindrà les seues pròpies rutes urbanes”, segons ha detallat Portela, que espera que la xarxa s'amplie en les pròximes edicions del festival. “Aquesta activitat inclou el desplaçament i el tiquet per participar-hi tindrà un cost econòmic”, ha aclarit l’organitzadora. 

Espai del Palauet de Nolla a Meliana
Espai del Palauet de Nolla a Meliana / Milena Villalba / Open House València

Vinculació entre música, imatge i arquitectura

L’agenda del festival també ofereix música en directe. El dissabte 22 a les 12:30 hores és el torn del compositor valencià Íñigo Soler, al Palau dels Catalans, mentre que el diumenge 23 a les 19:00 actuen Els Manises al monestir de Sant Miquel dels Reis.

Los Manises, en un concert a la ciutat de València
Los Manises, en un concert a la ciutat de València / Open House València

A més, el festival inclou un concurs de fotografia creativa sobre les obres i temàtiques del festival, en format lliure, durant el cap de setmana que dure l’Open House.

També et pot interessar

stats