La cineasta de Benicarló Marta Romero porta a la gran pantalla l’estima incondicional dels seus avis

Va començar a gravar de manera informal, quan a la seua iaia li van diagnosticar Alzheimer, però prompte va quedar captivada per l’entrega i les cures que li oferia l’home

Darrere de 'Tota una vida' hi ha dotze anys de gravacions de la història d'amor entre els avis de la directora / À Punt NTC

La secció oficial del certamen DocsValència ha servit per a preestrenar Toda una vida, el primer llargmetratge de la directora de Benicarló Marta Romero. Es tracta d’un documental en què la cineasta ha gravat, durant dotze anys, la commovedora història d’amor dels seus avis i que prompte farà el salt a la gran pantalla.

El diagnòstic d’Alzheimer de Trini, la seua iaia, va ser el detonant perquè Romero començarà a gravar aquesta producció. Inicialment, ho feia de manera molt inconscient, per a intentar ser la seua memòria quan la malaltia l’esborrara, però les cures que li oferia el seu home i avi de Marta, l'estima que li mostrava, la va fer replantejar la idea com a un projecte cinematogràfic més seriós. 

Crec que és envejable la seua manera d'estimar i mereix ser contada. No sé si queden molts amors per a tota una vida Marta Romero - Directora de 'Tota una vida'

“Em va meravellar com la va cuidar ell fins al final. Ahí vaig canviar el focus de la pel·lícula”, reconeix Romero. “No és l'única manera d’estimar, però almenys crec que és envejable i mereix ser contada. No sé si queden molts amors per a tota una vida”, afegia la cineasta.

Durant 12 anys, Marta ha capturat els moments quotidians de la seua família i, sobretot, la història d’amor dels seus avis i les visites diàries de Paco al geriàtric on Trini estava ingressada. Una dedicació que, com evidencien les imatges, va resistir la distància imposada per la pandèmia.

La música té un protagonisme especial en la cinta de Marta Romero, per això la va confiar a la banda de Benicarló la música d’aquesta història d’entrega incondicional: “Tenia clar que volia que la música tinguera este toc valencià, i que millor que les bandes per a aportar-lo”, assenyalava la directora de Toda una vida.

La història de Paco i Trini arribarà als cines d'ací a unes setmanes, el 26 de maig.

També et pot interessar

stats