CienfuegosDanza celebra vint anys amb un ‘Rèquiem’ ple de llum

Serà un diàleg entre la dansa contemporània, la dansa espanyola, música en directe, text i projeccions audiovisuals.

Companyia Cienfuegos
Companyia Cienfuegos
27 de novembre 2019 - 14:11

CienfuegosDanza compleix dues dècades de creixement i, per a una ocasió tan especial, aquesta companyia de dansa contemporània de llarg recorregut nacional i internacional estrena al Teatre Principal de la seua ciutat, València, l’última producció, Rèquiem. Un punt d’inflexió que es podrà veure del 6 al 8 de desembre.

Aquesta reinvenció personal del rèquiem de Mozart compta amb un equip versàtil de set ballarins, un quartet de corda i un cantant tenor. Rèquiem, amb un marcat surrealisme poètic, sorgeix de la necessitat de parlar sobre una mort bastant rebel a partir d’una sèrie de claus com són la memòria, l’oblit, els fragments, les restes i l’alliberament. El director i coreògraf Yoshua Cienfuegos explica que es tracta d’un rèquiem ple de llum i de celebració. “L’espectacle parla de déus, però de déus que han anat a menys. És un espectacle que parla de l’ésser humà per damunt de tot... humanitzem d’alguna manera la imatge de Déu. Reinterpretem aquestes icones i les situem en la contemporaneïtat. Tracte de restar-li drama, de donar-li llum, no caure en el sacrifici ni en el martiri”, ha afirmat.

Com a novetat, la companyia presenta en un mateix escenari un diàleg entre diversos codis com són la dansa contemporània, la dansa espanyola, música i cant en directe, textos rescatats de diferents autors i propis, així com les projeccions audiovisuals que acompanyen pràcticament tota l’obra. “No intente cap tipus de fusió, simplement són llenguatges que crec que poden dialogar i que ens arrisquem perquè dialoguen”, apunta Cienfuegos.

Estancias coreográficas, la font d’inspiració

Rèquiem porta quasi tres anys acumulant base teòrica i molta informació, sobretot a través del procés d’investigació d’Estancias Coreográficas que, des de 2016, reuneix a Astúries una gran varietat d’intèrprets, coreògrafs i altres artistes en un procés intens en el qual es treballen tècniques distintes, llenguatges i ferramentes. Estancias Coreográficas, una iniciativa impulsada per la mateixa companyia CienfuegosDanza, i que té una projecció nacional i internacional, és una plataforma de trobada, de reunió de diferents estímuls artístics al voltant de la dansa, i sobre plantejaments pel que fa a metodologies coreogràfiques amb diferents vies d’anàlisi. L’objectiu és generar punts d’unió entre diferents intèrprets, professionals, artistes i estils.

D’aquest ímpetu sorgeix, precisament, la necessitat de presentar en un mateix escenari, amb Rèquiem, una amalgama artística. 

També et pot interessar

stats