Cent anys del naixement de Carmelina Sánchez-Cutillas

"L'Altea és la mar, la meua mar" Així parlava Carmelina Sánchez-Cutillas de l'amor pel seu poble, i que va fer etern gràcies al seu llibre 'Matèria de Bretanya', que l’any 1975 va guanyar el Premi Andròmina.

Tal dia com hui, fa cents anys, va nàixer Carmelina Sánchez-Cutillas
23 de juny 2021 - 12:48

En el centenari del seu naixement, recordem aquesta historiadora, poeta i novel·lista d'una curiositat infinita: Carmelina Sánchez-Cutillas, la dona que tenia a la gola, al pols, a les mans i a les cames un formigueig de versos. Sempre amb els llavis pintats de roig i el cigarret encés, no es va conformar amb una vida acomodada d'alta societat i es va convertir en una escriptora bohèmia i vital amb una profunda atracció per la rebel·lió i el trencament cultural.

Sobre la primera vegada que va anar a veure al cantautor xativí Raimon a una actuació al casal català, Carmelina va confessar en una entrevista: "Era molt fort que una senyoreta de classe benestant anara a un lloc i un concert com aquell". Ara tenim l'ocasió de conéixer-la més de prop gràcies al primer documental sobre aquesta escriptora, injustament oblidada.

Torna a veure 'Carmelina, mar i cel', el primer documental sobre Carmelina Sánchez-Cutillas

El documental 'Carmelina, mar i cel', produït per À Punt Mèdia, inclou 14 entrevistes a familiars, investigadors de la seua obra i membres de la comissió de l’Escriptora de l’Any 2020 de l’AVL. La veu que articula la narració audiovisual és la de Carmelina mateix, ja que l’equip del documental va tindre accés a l’única entrevista radiofònica que va concedir l'escriptora a Joan Borja en el Café Montcau de Ràdio d'Altea.

Sobre l'escriptora

Nomenada escriptora de l'any 2020, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha decidit reprendre aquest títol per al 2021. Carmelina reivindica la nostra llengua, la cultura i el país en cada paraula de les seues obres. També és una apassionada escriptora feminista, que fa lirisme de la quotidianitat. És l’autora de quatre poemaris i de milers de pàgines, assajos i articles dedicats a l’estudi de la història medieval valenciana.

Carmelina Sánchez-Cutillas sempre havia mantingut en secret la data del seu naixement i la tenia esborrada al seu document d'identitat, però hui, quan per fi s'ha desvelat aquest misteri, es commemorarà els cent anys del seu naixement a Altea amb un homenatge i la presentació del centre d’interpretació dedicat a l’escriptora.

Endinsa't en tot el contingut que sobre l'escriptora hem escrit en À Punt Mèdia: www.apuntmedia.es/temes/carmelina-sanchez-cutillas

També et pot interessar

stats