Censurada en Instagram per mostrar pits de dona nus

L’actriu Silvia Abascal clama contra la xarxa social que li ha eliminat del perfil una foto de la seua última obra ‘Las amazonas’.

Silvia Abascal durant l'obra, dimecres
Silvia Abascal durant l'obra, dimecres / Jero Morales

Las amazonas, obra creada i dirigida per l’actriu i directora valenciana Magüi Mira que es representa aquests dies a Mèrida, narra el mite de les dones guerreres que es rebel·len contra el patriarcat i s’amaguen als boscos, on munten un exèrcit i creen un nou estat. La mitologia diu que elles es tallaven un dels pits perquè no els entorpira a l’hora de disparar l’arc i dur la llança. 

És per això que en el vestuari de l’obra, el dissenyador Lorenzo Caprile, com és habitual, les ha representades, a totes, excepte a la reina, interpretada per Silvia Abascal, amb un pit a l’aire. I precisament aquest detall, que forma part de la tradició cultural i històrica, ha fet que Instagram interprete com a inadequada una publicació de l’actriu, en la qual apareix a l’escenari acompanyada d'algunes d’aquestes amazones. 

En una publicació posterior, Silvia Abascal explica: “Han eliminat la foto que vaig pujar ahir. Lamente molt que, en un dia com el d’ahir, el de l’estrena, haver perdut els missatges de tants companys, amics i espectadors”, per la censura de la xarxa social. 

En el text de la publicació, l’actriu lamenta la “hipocresia i la pobresa d’aquesta moralitat. Que ofenga una imatge artística. Un pit nu; poderós i lliure”, i finalitza dirigint-se a les dones: “Ja sabem quina ha de ser la nostra si volem ser respectades per ací. Cap inclinat, fer morrets, l’escot estret i amb dos ditets, el símbol de la victòria. I això no. La nostra Victòria és una altra”.

També a Facebook 

La reacció de l’actriu ha recaptat milers de comentaris de suport i en contra de la política que Facebook i Instagram mantenen sobre la publicació d’imatges de cossos nus. De fet, el Festival de Mèrida ha denunciat també que el seu compte de Facebook ha patit la censura: “Facebook ha decidit ocultar algunes de les imatges del fotògraf Jero Morales que mostren el mugró al descobert de les ballarines i les princeses de l’obra que es representa fins diumenge", han lamentat.

Las amazonas es representa fins diumenge dins de la 64a edició del Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida. Dimecres es va estrenar amb un ple absolut. 

També et pot interessar

stats