Castelló recorda Matilde Salvador en el centenari del seu naixement

El centenari del naixement de Matilde Salvador és recordat a l'institut de secundària que porta el seu nom.

Matildel Salvador, al piano
Matildel Salvador, al piano / Artola

Matilde Salvador va nàixer a Castelló fa 100 anys, el 23 de març de 1918. A l'institut d'ensenyament secundari que porta el seu nom han celebrat un acte per a recordar el seu vessant artístic i humà. Perquè Matilde Salvador no va ser només una gran compositora que s'ha convertit en un referent cultural per als valencians. També va ser una dona amb una personalitat compromesa amb el seu poble, amb la seua llengua i amb el paper que han de tindre les dones en la societat.

La seua sensibilitat artística es manifestava en les seues composicions musicals i en els quadres que pintava. La filla del Rei Barbut va ser la primera òpera inspirada en la llegenda de Tombatossals, de Pasqual Tirado. La van estrenar el 1943 al Teatre Principal de Castelló i es va convertir en un dels esdeveniments musicals més transcendents d'aquells anys. I es va fer a pesar de totes les dificultats del moment, tal com explica Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura i gran amic de Matilde Salvador.

La seua activitat artística va traspassar les fronteres valencianes. És la primera dona que estrena una òpera al Liceu de Barcelona i les seues composicions corals s'interpreten arreu del món.

Matilde Salvador també destaca per la seua faceta cívica i compromesa. En les seues composicions musica sempre poemes d'autors que escriuen en la nostra llengua, com Bernat Artola, Xavier Casp, Salvador Espriu o Miquel Costa i Llobera. Només fa una excepció amb una sèrie de composicions dedicades a poetesses llatinoamericanes. Matilde Salvador va ser una dona valenta, prestigiosa, volguda i respectada. Un dels personatges cabdals de la cultura valenciana i tot un referent.

També et pot interessar

stats