Casa Baldo s'emporta el Premi Especial Cacau d'Or al millor esmorzar

Nou establiments més de comarques de Castelló, Alacant i València també s'han emportat distinció a millor entrepà

Casa Baldo, a València, ha rebut el Premi Especial Cacau d'Or 2024 / Miguel Ángel Reino

El fenomen de l'esmorzaret valencià no para de guanyar força, i prova d'això és que els Premis Cacau d'Or celebren enguany la desena edició. La gala ha sigut este matí a l'edifici de la Beneficència, on han distingit deu establiments gastronòmics que se sumen als temples de l'esmorzar de la Comunitat. El guanyador d'enguany ha sigut Casa Baldo, establiment situat a Ciutat Vella de València, que ha sigut elegit entre les més de 200 candidatures que s'han presentat a la convocatòria de Som Esmorzadors. A més dels bars o restaurants guardonats, també s'ha lliurat el premi al millor entrepà i han reconegut huit noves “dones esmorzadores”.

Els premis, que impulsen la comunitat digital #laCulturaDelAlmuerzo, busquen valorar els locals i les persones amb una trajectòria molt vinculada a esta tradició gastronòmica pròpia, que s'ha transformat en un signe d'identitat.

Entrepà guanyador del Premi Cacau d'Or 2024
Entrepà guanyador del Premi Cacau d'Or 2024 / Casa Baldo 1915

La recepta guanyadora ha tingut com a ingredients principals el pollastre camperol i la truita de sobrassada ibèrica, que combina amb formatge brie i amb una maionesa elaborada a partir de la mel de flor de taronger. El jurat, que componien Juanjo Rausell, president del Gremi de Forners i Pastissers de València, Nuria Sanz, presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València, i Paco Alonso, de la comunitat digital #LaCulturadelAlmuerzo, ha escollit esta recepta com a guanyadora del premi.

Amb el suport d'Amstel, la Diputació de València i la Fundació Visit València, entitat dependent de l'Ajuntament de València, s'han entregat els guardons a bars de tota la Comunitat. A la gala han assistit la regidora de Turisme de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, el diputat de Medi Ambient, Prevenció de Riscos Forestals i Desenvolupament Rural, Avelino Mascarell, i el director de la Fundació Visit València, Tono Franco. També hi han participat membres distingits del món de l'hostaleria, com Nuria Sanz, presidenta de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València.

Deu locals se sumen als distingits "temples de l'esmorzar"

Casa Baldo 1915 ha sigut el local el que ha rebut el Premi Especial Cacau d'Or, però esta iniciativa també ha posat en el mapa altres nou establiments de tota la Comunitat.

Per províncies, a Castelló, els Premis Cacau d’Or han distingit al Bar Pío XII - Casa María (Almassora), el Nou Bar (Vinaròs) i el Restaurant San Rafael (Benicarló). A Alacant, en esta edició s'ha valorat la trajectòria del Bar Roca (Benirrama, la Vall de Gallinera), el Bar La Entrada (Villena) i l'Hotel Alahuar (Benimaurell, la Vall de Laguar). Per últim, a València, els Cacau d’Or han reconegut el grup gastronòmic Gastroadictos (València) i La Mar de Flaca (Godella). Finalment, el restaurant Casa Quitín (Burjassot) també ha quedat guardonat.

Reconeixement a les "dones esmorzadores"

En esta edició s'ha valorat el treball de huit dones esmorzadores, amb el propòsit de continuar donant visibilitat a les dones en un àmbit que s'ha considerat pròpiament masculí durant gran part de la història. Dones com les periodistes Isabel Olmos i Carmen Amoraga, i les dissenyadores Noema Ortí i Olga Carreras han rebut el reconeixement. També la mestra i cantant Noelia Llorens, la filòloga i activista Amparo Domingo, la historiadora Esther López i la regidora de l'Ajuntament de València Maite Ibáñez se sumen a les dones premiades durant la gala.

A més, la Federació d'Hostaleria de València ha rebut un Premi Especial Esmorzador d’Honor per la iniciativa “Gastroalmuerzos”, una experiència d'esmorzar dirigida a un públic més cosmopolita, que busca cridar l'atenció dels viatgers sobre esta tradició gastronòmica valenciana.

També et pot interessar

stats