Carla Simón reivindica el cinema plurilingüe, independent i sense censura

La directora d'Alcarràs i Estiu 1993 ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia en un acte en el marc del Festival de Sant Sebastià

Carla Simón, rebent el Premi Nacional de Cinematografia
Carla Simón rep el Premi Nacional de Cinematografia / Europa Press

La cineasta catalana Carla Simón, directora d'Alcarràs i Estiu 1993, ha reivindicat el cinema independent, plurilingüe i sense censura en rebre aquest dissabte el Premi Nacional de Cinematografia en un acte en el marc del Festival de Sant Sebastià.

"Per fi hi ha més dones fent cinema i estem davant una tímida democratització del nostre ofici", ha assenyalat Simón. "Hi ha maneres de treballar que ja es consideren obsoletes i històries que mai s'havien contat; però alhora, fins i tot, se censuren pel·lícules i obres per raons polítiques o ens censurem per a ser políticament correctes".

En el discurs d'agraïment ha dedicat el premi a les directores que "han obert camí" i ha citat, entre altres, la francesa Agnès Varda o la belga Chantal Akerman, però també les espanyoles Josefina Molina, Icíar Bollaín o Isabel Coixet.

La guanyadora de l'Os d'Or de la Berlinale ha rebut el guardó de mans del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, que ha destacat que Simón, amb només dues pel·lícules, "ha marcat la història del cinema recent", gràcies a "la seua solidesa i personalitat".

El ministre ha subratllat que Simón representa tota una generació de noves cineastes. És un premi "per a totes les companyes de professió i de generació, per a totes les dones que amb el vostre exemple i la vostra lluita esteu fent del món del cinema un lloc més igualitari, divers i millor", ha dit Iceta.

Futurs projectes

Simón ha assenyalat, en finalitzar l'acte, que "l'art sempre va per davant de la política" i que "vivim en un país plural". El seu pròxim treball, Romeria, que té previst filmar l'estiu que ve a Galícia, incorporarà tant el català com l'espanyol, el gallec i el francés, ha avançat.

Amb aquesta pel·lícula, la directora posarà fi a la seua trilogia familiar i autobiogràfica i ja pensa en el pròxim projecte, en complicitat amb la seua productora habitual, la valenciana María Zamora: un musical flamenc que rodarà a Barcelona.

"Hi ha molts musicals flamencs a Espanya que relacionem sobretot amb l'època de Franco, però sent que el flamenc ha continuat evolucionant. Saura el va explorar, com moltes altres coses, i a mi m'abelleix fer-ho des de nous punts de vista", ha revelat.

També et pot interessar

stats