‘Campeones’, ‘Handia’ i ‘Todos lo saben’, preseleccionades per a representar Espanya en els Oscar

La candidata definitiva competirà pel guardó a la pel·lícula no anglesa, el pròxim 24 de febrer.

Fotografia d’arxiu de la presentació en el Festival de Canes de la pel·lícula ‘ Todos lo saben’
Fotografia d’arxiu de la presentació en el Festival de Canes de la pel·lícula ‘ Todos lo saben’ / Ian Langsdon (Efe)

Campeones, de Javier Freser, Handia, de Jon Garaño i Aitor Arregui, i Todos lo saben, d’Asghar Farhadi, han aconseguit entrar en la preselecció de pel·lícules de parla no anglesa per als famosos Oscar. La candidata definitiva representarà Espanya el pròxim 24 de febrer en l’edició número 91 dels premis de Hollywood.

El president de l’Acadèmia de Cinema, Mariano Barroso, ha fet la lectura de les pel·lícules preseleccionades entre un total de 43 llargmetratges, que s’han pogut visionar entre l’1 d’octubre de 2017 i el 30 de setembre de 2018.

Handia és la primera pel·lícula de ficció dirigida pel tàndem Arregi-Garaño, els quals van provar la seua vàlua ja el 2015 en arribar a competir a la meca del cinema per la seua obra Loreak. Basat en fets reals, el nou film explica el viatge que comparteixen l’home més gran sobre la Terra i el seu germà, en el qual l’ambició, els diners i la fama canviaran per sempre la destinació de la seua família.

En Campeones, a Marcos, segon entrenador d’un equip de bàsquet professional, és acomiadat i ha de complir 90 dies de treballs socials entrenant un equip de persones amb discapacitat intel·lectual. El que al principi és una tortura, es convertirà en un aprenentatge que transformarà les seues vides.

Amb motiu de les noces de la germana, Laura torna amb els seus fills al poble natal en el cor d’una vinya espanyola. Aquesta és la sinopsi de Todos lo saben, en la qual els esdeveniments inesperats ressuscitar el passat del personatge que encarna Penélope Cruz.

Estiu 1993

L’any passat, els tres llargmetratges inclosos en aquesta preselecció van ser 1898. Los últimos de Filipinas, dirigida per Salvador Calvo; Abracadabra, de Pablo Berger, i Estiu 1993, de Carla Simón, i aquesta última va ser la triada per als Oscar. El guardó se’l va emportar, no obstant això, la pel·lícula xilena Una mujer fantástica, de Sebastián Lelio.

Només quatre pel·lícules espanyoles s’han alçat amb el guardó en la categoria de Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa. El llistat comença en 1983 amb Volver a empezar, de José Luis Garci, seguida deu anys més tard per Belle Époque, de Fernando Trueba. Amb el canvi de segle, l’acadèmia va atorgar a Espanya dues estatuetes més per Todo sobre mi madre, de Pedro Almodóvar, i Mar adentro, d’Alejandro Amenábar.

També et pot interessar

stats