La campana més antiga d'Elx torna a sonar després de restaurar-la

Un clevill a la fusta de la truja feia perillar la campana, de setanta quilos

Els operaris treballen en ajustar la campana abans de tornar a pujar-la a la façana del campanari
Els operaris treballen a ajustar la campana abans de tornar a pujar-la al campanar / Ajuntament d'Elx

La campana de Sant Jeroni, la més antiga de la ciutat d'Elx (Baix Vinalopó), de sis-cents anys d'història, torna a sonar a l'espadanya de l'església de Sant Josep. Després d'un procés de restauració fet en les últimes setmanes per a substituir la fusta de la truja, han reforçat els ancoratges i han netejat per complet la peça de bronze, declarada bé d'interés cultural (BIC).

A primeries del 2022 aparegué un clevill a la fusta de la truja de la campana, que data del segle XV, suporta un pes de setanta quilos i fa cinquanta centímetres de diàmetre. Des de llavors la van bloquejar perquè no poguera voltejar-se, davant del risc de despreniment. Finalment, després de celebrar activitats commemoratives pels setanta anys de la parròquia al novembre, van retirar la campana per a restaurar-la.

Després de tres setmanes de treballs a càrrec d'una empresa de Múrcia, la campana torna a sonar amb força, gràcies a les tècniques de restauració i neteja. Són les mateixes que van emprar a la torre de la Vetla, que també és BIC. La regidora d'Urbanisme, Ana Arabid, ha assenyalat que l'actuació era “molt necessària”, perquè l'última vegada que la van restaurar va ser fa quaranta anys.

Aquest dimarts han tornat a col·locar la campana a l'espadanya gràcies a una grua, fet que ha generat una gran expectació entre els veïns de la zona.

També et pot interessar

stats