Calo Carratalá reobri l'E CA de Riba-roja de Túria

"Cal·ligrafia del paisatge" és l'exposició que engloba les pintures fetes per Calo Carratalá fruit dels seus viatges al Perú, l'Equador i Tanzània.

Calo Carratalá reobri l'E CA de Riba-roja de Túria

"La cadència, el ritme, la precisió marcada traç a traç, la immediatesa de la mirada, la veritat intuïda davant la imatge fugaç que s'escapa, la interpretació expressiva de línies i ombres fan del dibuix la pràctica essencial de l'art, la disciplina més pura, l'expressió primera". Amb aquesta encertada descripció Marisa Giménez, comissària de l'exposició de Calo Carratalá "Cal·ligrafia del paisatge" es refereix a les pintures que el torrentí ha creat al llarg de deu anys de viatges al Perú, l'Equador i Tanzània. "Carratalá porta tota la vida interpretant el món a través d'una magistral i íntima cal·ligrafia que encoratja imatges de naturaleses que beuen de la tradició per a instal·lar-se de manera subtil i valenta en la contemporaneïtat", afig Giménez.

"Cal·ligrafia del paisatge" de Calo Carratalá
"Cal·ligrafia del paisatge" de Calo Carratalá

L'última exposició de Calo Carratalá acull les sèries de pintures de selves de l'Amazones i les platges de Tanzània, dos viatges ben diferents, però de paisatges que "combinen molt bé i dialoguen entre ells". Són dos paisatges que "bateguen" junts, assegura el pintor. "Tanzània i l'Amazones tenen en comú ser espais vitalistes, primitius, salvatges", reflexiona el pintor sobre la raó d'enllaçar totes dues sèries.

Les obres, entre la figuració i l'abstracció, "són la mirada del creador, una postura visual que a voltes és més dramàtica, més idíl·lica o més calmada" diu Carratalá. Són pintures influïdes pel paisatgisme de la pintura flamenca del segle XV i l'impressionisme.

Flamencs en el llac Manyara I, 2020  Oli/tela  150 x 300 cm
Flamencs en el llac Manyara I, 2020 Oli/tela 150 x 300 cm

El procés creatiu de Carratalá es basa en la captura de realitats a través d'apunts o fotografies en llocs naturals, que temps després rememora i trasllada a la tela, a la fusta o al ferro. La seua versatilitat en la tècnica s'evidencia en una exposició que arreplega dibuixos al carbonet de gran format, el llapis, olis sobre tela i aquarel·les.

Baobab en la carretera d'Iringa, 2019. Grafit sobre paper muntat en bastidor  65 x 46 cm
Baobab en la carretera d'Iringa, 2019. Grafit sobre paper muntat en bastidor 65 x 46 cm

"Cal·ligrafia del paisatge" ha servit per a obrir de nou l'Espai d'Art Contemporani E CA del Castell de Riba-roja de Túria, al Camp de Túria, que ha estat tancat a causa de la pandèmia des de finals de 2019. La regidora de Patrimoni Històric i Turisme, Esther Gómez, destaca la importància d'aquesta exposició per a obrir el museu, la qual estarà en cartell fins el pròxim 11 de juliol, i avança que pràcticament tot el calendari expositiu ja està cobert.

També et pot interessar

stats