Dos bussejadors de Dénia troben un vaixell afonat al segle XIV

Entre les restes han descobert tres peces de ceràmica: un pitxer, una escudella i un plat tallador.

VÍDEO | Dos bussejadors de Dénia troben un vaixell afonat al segle XIV

Dos bussejadors aficionats de Dénia, Rafael Martos i Javier Reyes, van descobrir, de manera casual, a la platja de les Marines, les restes d'una embarcació que se suposa que es va enfonsar entre l'any 1375 i el 1400. De l'arena, sobreïx la quaderna de l'embarcació i les restes d'una barana. Al costat, hi van localitzar tres peces de ceràmica que han donat a la ciutat perquè puguen ser exposades. Es tracta d'un pitxer, una escudella i un plat tallador.

L'arqueòleg municipal mostra el pitxer, l'escudella i el plat, que daten de finals del s. XIV  

Les tres peces, que han estat davall l'aigua sis segles, s'han netejat per tal de llevar-los la sal.  L'arqueòleg de Dénia, Josep Gisbert, ha assenyalat que és molt probable que provinguen de les antigues terrisseries valencianes. En concret, l'escudella, amb decoració radial i pintada de verd i morat, podria haver sigut feta a Paterna. El pitxer, destinat a beure vi, és una peça esmaltada en verd i amb una única ansa. El plat, destinat a servir el menjar o algunes viandes, és d'un estil evolucionat a partir de la ceràmica almohade.

Rafael Martos, un dels submarinistes, ha explicat que la troballa va ser casual. La primera immersió la feren el desembre passat, que va ser quan localitzaren les restes del vaixell i els utensilis de menjar i beure. En una segona visita a la zona, gravaren les imatges perquè quedara constància de la troballa i perquè el Museu Arqueològic de Dénia poguera estudiar el que havien descobert.

El regidor de Cultura de Dénia, Rafael Carrió, ha explicat que les tres peces s'exposaran en el futur museu del mar, que s'instal·larà al'antiga llotja. A més, l'Ajuntament està rehabilitant la Casa de la Marquesa de Valero de Palma, on tindrà la seu permanent el museu de la ciutat.

També et pot interessar

stats