‘La boda de Rosa’, amb participació valenciana, entre les favorites als Goya de la pandèmia

Tot a punt a Màlaga per a la gran nit del cine espanyol, amb huit valencians entre els nominats i nominades.

Els presentadors de la gala María Casado i Antonio Banderas en la catifa roja

La boda de Rosa, la pel·lícula de la cineasta Icíar Bollaín, en què també ha participat À Punt, i que aquesta setmana va guanyar el Premi Feroz a la millor pel·lícula de comèdia, parteix com una de les favorites als Premis Goya, que es lliuren aquesta nit al Teatre del Soho CaixaBank de Màlaga. Per davant d'ella es troben Adú, dirigida per Salvador Calvo i protagonitzada per Luis Tosar, amb 13 nominacions, així com Akelarre i Las niñas, amb 9 nominacions cadascuna.

Rodada íntegrament en localitats com València i Benicàssim, La boda de Rosa té huit nominacions, entre altres el Goya a millor pel·lícula, millor direcció i millor guió original.

Candela Peña aspira al guardó com a millor actriu protagonista, mentre que Sergi López i Nathalie Poza podrien endur-se el Goya com a millors actor i actriu de repartiment, respectivament, i l’actriu Paula Usero, el de millor actriu revelació.

El tema musical "Que no, que no", que Rozalén ha creat per a aquesta pel·lícula, també està nominat a millor cançó original.

Més presència valenciana en la gala

Però La boda de Rosa no és l'única obra amb vincles valencians que pot aconseguir una estatueta aquesta nit. La pel·lícula Nieva en Benidorm, d'Isabel Coixet, rodada en aquesta població de la Marina Baixa, té dues nominacions, la de millor direcció i la de millor direcció de producció per al requenenc Toni Novella.

De Benidorm també és Cristina Rodríguez, que està nominada pel vestuari d'Explota, explota. També en l'àrea tècnica està nominat el director de fotografia Ángel Amorós, pel seu treball ambientat a Àfrica, Black Beach.

La pel·lícula Un mundo normal, d'Achero Mañas, en què ha participat À Punt, ha aconseguit la nominació d'Ernesto Alterio com a millor actor protagonista, mentre que Orígenes secretos, produïda pel valencià Kiko Martínez, té tres nominacions.

Curts de ficció i documentals amb talent valencià

En les produccions de menor duració, A la cara, de l'alacantí Javier Marco, nominat en la categoria de curts de ficció, i Blue & Malone: Casos imposibles i Metamorphosis, aniran a Màlaga a defendre l'animació.

En la categoria de llargmetratge documental, trobem participació valenciana en tres dels quatre nominats. Cartas mojadas, que parla de la immigració al Mediterrani, està dirigit per la valenciana Paula Palacios. Anatomía de un Dandy, el documental sobre l'escriptor Francisco Umbral, el signa l'alacantí Charlie Arnáiz i en la producció de My Mexican Bretzel, que té dues nominacions en aquesta edició dels Goya, hi ha la valenciana María Zamora.

Homenatge a Luis García Berlanga

La cerimònia de la 35a edició dels premis tindrà lloc a Màlaga, encara que abans de la pandèmia estava prevista la ciutat de València, com a commemoració del centenari del naixement de Luis García Berlanga. Serà el pròxim 2022 quan la ciutat natal del director d’El Verdugo i Plácido acollirà els premis.

No obstant això, la gala inclourà un homenatge al cineasta valencià, en el qual participaran la cantant Diana Navarro i l’humorista, actor i imitador Carlos Latre, que es posarà en la pell de l’actor Pepe Isbert.

Els nominats a casa i connexions arreu del món

La gran festa del cine espanyol enguany estarà marcada pels protocols sanitaris i combinarà la presencialitat amb les connexions telemàtiques. La gala la conduiran Antonio Banderas i María Casado, i hi assistiran els intèrprets i cineastes que lliuraran els guardons. Els 166 nominats d’aquesta edició es connectaran telemàticament des de casa.

Pedro Almodóvar, Pénelope Cruz, Alejandro Amenábar, Antonio de la Torre i Belén Cuesta són alguns dels actors i actrius que pujaran a l’escenari del Teatre del Soho CaixaBank de Malàga, mentre que grans noms del cine internacional com Robert De Niro, Al Pacino, Charlize Theron, Isabelle Huppert, Monica Bellucci, Salma Hayek, Sylvester Stallone, Emma Thompson, Benicio del Toro, Ricardo Darín i Laura Dern saludaran l’audiència de la gala i llançaran missatges de suport a la cinematografia espanyola des de localitzacions de tot el món.

També et pot interessar

stats