Les biblioteques públiques valencianes tanquen les vesprades per falta de personal

La Direcció General de Cultura manifesta que treballa per a agilitzar la tramitació de la cobertura de places.

Les biblioteques públiques valencianes tanquen les vesprades per falta de personal
Les biblioteques públiques valencianes tanquen les vesprades per falta de personal

La Biblioteca Pública de l’Estat (BPE) a València Pilar Faus avança l'horari d'estiu i tancarà les portes a les 15 hores durant el mes de juliol. El motiu és la falta de personal, el mateix que ha provocat que aquest divendres, el segon consecutiu, buide les sales a les 19:30 hores, una hora abans del que és habitual. Segons ha informat la direcció d'aquesta biblioteca, el problema ve de lluny, encara que, a partir de juliol, es veurà agreujat fins a haver de prendre la decisió de tancar a les vesprades.

Ho han anunciat a través del compte de Facebook i ho ha confirmat a À Punt Notícies el director de la biblioteca, Romà Seguí, que ha denunciat que no compten amb el personal suficient per a una instal·lació que té vora 130.000 usuaris inscrits i que rep 2.000 visites diàries. "Estem desatesos", ha lamentat Seguí, i ha afegit que la mesura arriba en un moment en què ja no poden fer res. "Si no ha esclatat abans és perquè hi ha un equip que es deixa la pell cada dia". 

El cas de València no és l'únic: a Castelló, la Biblioteca Pública de l'Estat de Rafalafena ha reduït l'horari d'obertura des del 15 de juny fins al 15 de setembre, i les fonts consultades apunten que, tot i això, estan "sota mínims" de personal. La BPE Fernando de Loazes, a Oriola, també tancarà per les vesprades a partir de l'1 de juliol.

Places sense cobrir

Romà Seguí denuncia que a la relació de llocs de treball de la BPE de València hi ha dues places de tècnic al torn de la vesprada. La primera d'elles està vacant i sense cobrir des de l'any 2016 i la segona està ocupada per una persona que a partir de l'1 de juliol canviarà de lloc de treball perquè ha rebut una millor oferta. Segons afirma la direcció, també està vacant la plaça d'administrador i quatre places més adscrites a la vesprada, dos auxiliars i dos ordenances. No obstant això, el que afecta el tancament en horari de vesprada és la falta de personal tècnic en eixe torn, ja que sense aquest tipus de professionals especialitzats, la biblioteca no pot obrir-se al públic, han explicat.

Per la seua part i preguntada per la situació, la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha confirmat a À Punt que hi ha places sense cobrir. El departament atribueix la falta de personal a la restricció de crear nous llocs de treball, per les baixes per malaltia i les vacants que s'originen pels canvis de llocs de treball. Així mateix, han assegurat que s'està treballant "de forma conjunta amb la Direcció General de Funció Pública i amb la Direcció General de Pressupostos per a agilitzar la tramitació de la cobertura de determinades places per a evitar que es tanque a les vesprades".

#LesBibliotequesNoEsTanquen

Des del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana han mostrat "tot el seu suport als tècnics de tots els serveis i centres que estan treballant de valent per l'accés a la informació i la cultura" i han llançat una campanya a les xarxes socials amb l'etiqueta #LesBibliotequesNoEsTanquen per a demanar la ciutadania que es mobilitze per a defensar unes institucions culturals "molt arrelades i amb un públic molt fidel".

Els professionals exigeixen que el nou Consell "els done suport amb la planificació estratègica, la dotació de personal i de pressupost". La seua presidenta, Amparo Pons, ha fet una crida a tots els partits polítics a "comprometre's amb les biblioteques públiques" per la importància que tenen no només com a centres de difusió cultural sinó també d'acollida i integració social.

També et pot interessar

stats