La Biblioteca Digital Europea reuneix la memòria de la immigració al continent

Una iniciativa per a arreplegar objectes familiars i fotografies per tal de mostrar la diversitat cultural d'Europa.

Un família amb 10 xiquets, preparada per a emigrar
Un família amb 10 xiquets, preparada per a emigrar / Jacq Stevens, 1955 (Museu Gooi en Vecht Historisch, Holanda)

Receptes de cuina, un ukulele, una maleta, una cadira del segle XIX i un arbre genealògic són alguns dels primers objectes que formen part de la nova Biblioteca Digital Europea, un arxiu digital per a reunir la memòria que ajude a entendre Europa i la seua identitat com un continent d'immigrants. La iniciativa, coneguda amb el nom d'Europeana, l'han presentada a Brussel·les, la segona ciutat del món amb major percentatge d'immigrants, després de Dubai. 

La participació està oberta a qualsevol ciutadà europeu des d'Irlanada fins a Hongria i Polònia, segons explica el director executiu d'Europeana en funcions, Harry Verwayen, que diu: "La immigració no és una cosa bona o dolenta, és una cosa que tot el món té en la família. Crec que aquesta és una forma molt interessant de pegar-li la volta a la retòrica de la immigració i parlar-ne en un nivell diferent".

Any del Patrimoni Cultural

Any del Patrimoni Cultural

La biblioteca naix durant la celebració, en el 2018, de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural, en què fan diverses activitats en tots els països de la Unió per a "reforçar el sentiment de pertinença a un espai europeu", segons subratlla la Comissió Europea.

La idea es recollir informació per mitjà de testimonis, articles personals i documents que ajuden a reconstruir el passat recent del continent europeu. La directora de la Casa de la Història Europea, Constanze Itzel, diu: "Veiem que Europa va ser un continent d'immigrants en el segle XIX i ara torna a ser-ho". El treball pot servir de fons documental per a investigacions sociològiques i identitàries.

En una sala del museu, els treballadors arreplegaran els objectes o escoltaran les històries de qualsevol persona que vulga participar en la iniciativa. La recollida d'informació es prolongarà fins a la primavera del 2019. De moment la iniciativa ja ha rebut l'aportació de diverses persones, entre elles grups d'estudiants d'educació primària i secundària de col·legis belgues.

També et pot interessar

stats